Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 22. 14:26

Kivégezte a Steam Linket a Valve

Nem jött be a hardvergyártás és -fejlesztés a Valve-nak, a Steam Machine-ek után a Steam Link Box is az út végére ért. Az ötlet szerencsére nem tűnik el, a tisztán szoftveres Steam Link App viszi azt tovább.

Befejezi a Steam Link Box értékesítését a Valve - jelentette be a vállalat. A kis set top box a számítógépen futó játékok tévére streamelését tette lehetővé Wi-Fi-n (vagy Etherneten) keresztül, illetve a Bluetooth-alapú kontrollerek jelét visszajuttatta az "anyagépre". Ezzel a (nem túl nagy) késleltetéssel konzolszerű élményt biztosított, jelentősebb beruházás nélkül.

Steam univerzum?

A Steam Link Box egy teljes portfólió eleme volt, amellett ugyanis különleges, linuxos játékgépek (Steam Machines) és az azokon futó, bárhol telepíthető operációs rendszer (Steam OS) is az arzenál részét képezte. A vízió hihetetlenül ambiciózus volt: a konzolos ökoszisztémákkal versenyre kelő, de a Steam PC-s gyökereit kamatoztató, a nappalin és a játékszobán (gyerekszobán?) átívelő játékplatform, amely lehetővé teszi, hogy az erős, de nagy és hangos gépen futó játékok a lakás legnagyobb képernyőjén, a nappaliban található tévén is játszhatóak legyenek. 

Kontroller, Steam eszközökhöz. Ez marad.

A vízió legjobb eleme, hogy a Steam Link használatához nem volt szükség Steam Machine-re vagy a Steam OS futtatására, a streaming elérhető volt windowsos PC-t használva is, kényelmesen. Emiatt ez lett a hármas legsikeresebb eleme, amely messze tovább húzta a Valve portfóliójában, mint az eleve nehezen induló és gyorsan kifulladó gamer PC-k. A Steam Link Box egyébként roppant egyszerű hardveres felépítést kapott, nagyjából egy Chromecast tudásával rendelkezett, 1080p-s felbontással és 60 képkocka per másodperc megjelenítési sebességgel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy az AnandTech írja, a Valve valószínűleg túlvállalta magát a Steam Linkkel, a cég masszív mennyiséget gyártathatott a termékből, amely ugyan nem volt sikertelen, de a várt eladási számokat nem produkálta. Így a 2015-ben útjára indított termékből sosem készült frissített változat, a raktárkészleteket pedig látványos akciókkal igyekezett apasztani a cég. Úgy tűnik ez sikeresnek bizonyult, mára mind Európában, mind Észak-Amerikában elfogytak az eszközök, a cég webshopjából pedig pár dollárért rendelhetőek az utolsó darabok.

A Steam Link Box halála szerencsére nem jelenti az ötlet végét, a Valve továbbra is hisz a PC-n futtatott, de máshol megjelenített játékokban. Ennek egy példája a Steam Link App, amellyel androidos telefonokon, tableteken és tévéken jeleníthető meg a PC-n futtatott játék, pontosan azt a logikát követve, mint a Link Box. Az app előnye a Valve számára, hogy ehhez nem kell semmilyen hardvert fejlesztenie, elegendő pusztán a szoftvert felkészítenie a rendszer működésére.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról