Szerző: Asztalos Olivér

2018. április 17. 10:30

Órajelbajnokkal tiszteleghet az x86 40. születésnapján az Intel

A 8086 jubileumára kiadott processzor alapórajele 4 GHz lehet, a turbó pedig 5 GHz környékén, vagy akár a fölött is tetőzhet.

Jubileumi modellel tiszteleghet az x86-os utasításarchitektúrát elsőként alkalmazó 8086 processzorának negyvenedik születésnapjának apropójából az Intel. A tavaly ősszel piacra került hatmagos Coffee Lake lapkára épülő Core i7-8086K nyár elején jelenhet meg, a pletykák szerint igencsak magas órajellel. Nem hivatalos adatok szerint ugyanis az évfordulós processzor alapórajele eléri a 4 GHz-et, miközben turbóval ennél 25 százalékkal magasabbra, 5 GHz-re, vagy akár ennél is feljebb ugorhat fel a mag(ok) órajele. Amennyiben hinni lehet a híreknek, mindezért a TDP keretet sem kellett megemelni, maradt az i7-8700K-nál (is) látható 95 wattos érték. A rendhagyó processzort a gyártó június elején, a Computex kiállításon mutathatja be.

A WCCFTech már képet is közölt a látszólag végleges, kereskedelmi forgalomba szánt termékről. Az SR3QQ cikkszámú processzor LGA1151 tokozású, működtetéséhez pedig B360, H310, H370, Q370, vagy Z370 chipsettel szerelt alaplapra lesz szükség. A Coffee Lake lapkában található összes részegységet bekapcsolva hagyta az Intel, így a hat processzormag mellett a 12 megabájt harmadszintű gyorsítótár, illetve természetesen a Hyper-Threading is aktív. Ugyancsak jó hír, hogy nyitva hagyta a szorzózárat a gyártó, így a processzorokat jó eséllyel könnyedén túl lehet majd hajtani, a turbó alapján az 5 GHz fölötti tartomány is elérhető lehet speciális hűtés (víz, nitrogén) nélkül.

8086

A jubileumi processzor koncepciója nem új az Intel háza táján, a cég legutóbb közel négy éve, a Pentium 20. születésnapját ünnepelte hasonló termékkel. Utóbbi márkanévhez hasonlóan az 1978. június 9-én bemutatott 8086 is egy mérföldkőnek számít a cég történetében. Ennek apropója, hogy ez a termék hozta el elsőként a mindmáig alkalmazott, ám azóta is gyakran becsmérelt, népszerűség tekintetében azonban átütő sikereket elért utasításarchitektúrát. A 16 bites modell mindössze 29 000 tranzisztort tartalmazott, 5 MHz-es sebességgel futott, és akár 1 megabájt memóriát is képes volt megcímezni. (Összehasonlításként: a jubileumi modell alapját adó Caffee Lake lapka körülbelül 2 milliárd tranzisztorból állhat - az Intel nem közölt hivatalos értéket -, és a fenti példa alapján akár 5 GHz körüli sebességen is üzemelhet.)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az x86 karrierje azt követően indult szárnyalásnak, hogy az IBM 1982-ben a Motorola 68000 helyett a 8086 egyszerűsített, szűkebb adatbusszal rendelkező változatát, a 8088-at választotta a várakozásokat messze felülmúló népszerűségnek örvendő PC, azaz személyi számítógép alapjául. Az IBM akkoriban úgy számolt, hogy a termék teljes életciklusa alatt összesen legfeljebb 250 000 darab PC-t értékesíthet, ám mint később kiderült, a keresletet jelentősen alábecsülte: két évvel a piaci premier után már havonta 50 000 PC-t gyártott a vállalat.

a címlapról