Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 10. 10:01

Chrome OS-es hibridet leplezett le a HP

A Core m3 processzoros Chromebook x2 táblagépként és notebookként is használható, a piaci rajtot a gyártó nyárra lőtte be.

Sorra érkeznek a Chrome OS-es táblagépek, az Acer iskolákat célzó Chromebook Tab 10 készüléke után most a HP jelentette be saját, a Google rendszerét futtató tabletét, pontosabban hibridjét, a Chromebook x2-t. Az Acer modelljével szemben a HP gépe már a szélesebb vásárlóközönséget célozza, és a benne található hardver is számottevően izmosabb.

A 12,3 hüvelykes készülék IPS kijelzőjének felbontása 2400x1600 pixel, amögött pedig egy kétmagos Intel Core m3-7Y30, Kaby Lake-generációs processzor dolgozik, Intel HD Graphics 615 grafika, maximum 8 gigabájt RAM, illetve 32 gigabájt tárhely mellett. A tabletre egy headset jack, egy legfeljebb 256 gigabájt kapacitású memóriakártyának helyet adó microSD foglalat és két USB-C aljzat is jutott, USB 3.0 támogatással. A gép előlapján egy 5 megapixeles, hátoldalán egy 13 megapixel felbontású kamera figyel. Hálózatra 802.11ac szabványú, kétsávos Wi-Fi-n csatlakozhatunk, valamint a Bluetooth 4.2 támogatás sem maradt ki a sorból. A gyártó valamivel több mint 10 órás üzemidőt ígér a készülék 48 Wh-s akkujától.

hpcbx201

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hibridről lévén szó, a Chromebook x2-höz billentyűzetes dokkoló is tartozik, amely mágneses csatlakozókkal kapcsolható a táblagéphez. A háttérvilágítással szerelt billentyűzet nem a Surface-től és társaitól megszokott vékony, lehajtható fedőlapra került, a dokkoló itt valamivel masszívabb, a rajta található zsanérok kihajtható hátsó támasz nélkül is képesek megtartani a tabletet, akárcsak egy hagyományos notebook esetében. A palettából továbbá az érintőtoll sem hiányzik, egész pontosan a HP-től megismert Active Pen.

A Chromebook x2 várhatóan júniusban kerül piacra, nettó 600 dolláros indulóáron. Ez a Chromebookok között nem számít kimondottan olcsónak, hiszen a piacon ennek közel feléért is találunk Chrome OS-t futtató gépet, ugyanakkor az árért itt a kategóriában kifejezetten tekintélyesnek mondható teljesítményt kapunk. Azt is érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a Chrome OS egyelőre nem bizonyított táblagépes operációs rendszerként, hiszen a HP volt a második a piacon aki ilyen készüléket dobott piacra - ebben a tekintetben méginkább előnyös, hogy a Chromebook x2 notebook üzemmódban is használható.

hpcbx202

A Chrome OS-es tabletek nevezéktanán egyébként még gondolkodhattak volna egy sort a Google és gyártópartnerei, hiszen sokak számára félrevezető lehet, hogy azok a rendszert futtató eddigi, hagyományos kialakítású laptopokhoz hasonlóan, Chromebook ernyőnév alatt kerülnek piacra. Ez a HP esetében még valahol elnézhető, hiszen használható az eszköz mezei notebookként, ugyanakkor az ízig-vérig tablet Acer Chromebook Tab 10 esetében már kevésbé. Az év folyamán érkező újabb Chrome OS-es tabletek, illetve notebookok pedig tovább bonyolíthatják a vásárlók dolgát.

a címlapról