Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 28. 13:54

Itt az új Apple-gazdaságos iPad

Erősebb hardvert és ceruza-támogatást hozott az Apple új belépő táblagépe, miközben idehaza számottevően csökkent a táblagép ára.

Az Apple tegnap bemutatta legújabb belépő, 9,7 hüvelykes "sima" iPadét. A (6. generációs? 2018-as?) táblagép a nagyjából egy éve piacra dobott modell által kitaposott ösvényen menetel tovább, azaz kifejezetten olcsó, az első számú célpiacot (Amerikában) pedig az oktatás jelenti. A tavaly bemutatott modellhez képest az új iPad teljesítményben, illetve képességekben is előrelép, a táblagép ugyanis egy régi-új processzort, illetve Apple Pencil támogatást kapott. Eközben a hazai árazás is jó irányba mozdult el (a gyengülő dollárnak hála), így a legújabb iPad már bruttó 117 000 forintért megvásárolható.

A legújabb Apple táblagép közvetlen elődjéhez hasonlóan az iPad Air dizájnját viszi tovább. A friss modell tömege egyezik a tavalyi kiadás értékével (Wi-Fi: 469, Wi-Fi+LTE: 478 gramm), miközben magassága 1,2, szélessége 1,9, mélysége pedig 0,1 milliméterrel nőtt. Az akkumulátor kapacitása nem változott, maradt a viszonylag nagy, 32,4 wattórás telep, amely a hivatalos specifikáció szerint akár 10 óra üzemidőt is nyújthat.

ipad-wifi

A közvetlen előddel összevetve további különbséget jelent a processzor, az új táblagépbe ugyanis a lassan három éves, eredetileg az iPhone 6s-hez tervezett A9 helyett immár az iPhone 7-hez készített A10 Fusion került. Ez több szempontból előrelépés, a CPU számítási teljesítményben mérhető, nagyjából 40 százalékos ugrás mellett ugyanis grafika megjelenítés tempója is sokat, körülbelül 50 százalékot gyorsult. Eközben a hatékonyság is javult, a két nagy (Hurricane) mag mellé ugyanis két kisebb (Zephyr) társul, amelyek nagyjából ötöd fogyasztás mellett képesek üzemelni, így növelve az akkuidőt alacsony terhelés mellett. A memória kapacitását egyelőre homály fedi, de a jelenlegi DRAM árak alapján jó eséllyel 2 gigabájt maradt az operatív tár.

Ezzel majdnem végéhez is ért a tavalyi modellhez viszonyított változások sora. A kijelző még az iPad Airekből ismert 9,7 hüvelykes, 2048x1536 képpontos felbontású darab, illetve kamerák terén sem történt változás, maradt a 8 megapixeles hátlapi, és az 1,2 magpixeles előlapi komponens az ujjlenyomat-olvasóval együtt. Az egyetlen, ide kapcsolódó fejlesztés, hogy az új iPad immár támogatja az Apple ceruzáját, vagyis a Pencilt, ugyanakkor ez továbbra sem szériatartozék, a kiegészítőt 99 dolláros, idehaza nagyjából 33 000 forintos áron lehet beszerezni. Ettől eltekintve mást nem örökölt iPad Próktól az új készülék, vagyis a True Tone kijelző, a négy hangszóró, a hátlapi vaku, illetve Smart Keyboard, na meg az A10X csúcsprocesszor is a drágább modellek privilégiuma marad.

ipad-pencil

Utóbbiak ellenére a beviteli eszköz támogatása nem elhanyagolható, pláne annak fényében, hogy az új iPad első számú célpiaca az amerikai oktatás, ahol az Apple jelenleg csak a dobogó legalsó fokán szerénykedik. A Bloomberg szerint ezen a téren a Google utcahosszal vezet, amely 60 százalékos részesedést takar. A Microsoft 22 százalékkal a második, amivel az Apple-nek már csak mindössze 17 százalék marad. A piacszerzés érdekében egyébként a szoftveres fejlesztésre is nagyobb hangsúlyt helyez az Apple, így hamarosan érkezik a Pages, Keynote, és Numbers alkalmazások iOS-es, Apple Pencil támogatással rendelkező verziója.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mindezek mekkora lökést jelentenek majd a kiszemelt piacon, a kedvező ár azonban nem csak az oktatásban teheti kapóssá a legújabb iPadet. Bár a hivatalosan nettó 329 dolláros listaár nem jelent változást a tavalyi kiadáshoz képest, az időközben meggyengült dollárnak hála az új modell bruttó 16 000 forinttal kerül kevesebbe idehaza, amely 117 000 forintos kezdőárat jelent.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról