Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 28. 13:54

Itt az új Apple-gazdaságos iPad

Erősebb hardvert és ceruza-támogatást hozott az Apple új belépő táblagépe, miközben idehaza számottevően csökkent a táblagép ára.

Az Apple tegnap bemutatta legújabb belépő, 9,7 hüvelykes "sima" iPadét. A (6. generációs? 2018-as?) táblagép a nagyjából egy éve piacra dobott modell által kitaposott ösvényen menetel tovább, azaz kifejezetten olcsó, az első számú célpiacot (Amerikában) pedig az oktatás jelenti. A tavaly bemutatott modellhez képest az új iPad teljesítményben, illetve képességekben is előrelép, a táblagép ugyanis egy régi-új processzort, illetve Apple Pencil támogatást kapott. Eközben a hazai árazás is jó irányba mozdult el (a gyengülő dollárnak hála), így a legújabb iPad már bruttó 117 000 forintért megvásárolható.

A legújabb Apple táblagép közvetlen elődjéhez hasonlóan az iPad Air dizájnját viszi tovább. A friss modell tömege egyezik a tavalyi kiadás értékével (Wi-Fi: 469, Wi-Fi+LTE: 478 gramm), miközben magassága 1,2, szélessége 1,9, mélysége pedig 0,1 milliméterrel nőtt. Az akkumulátor kapacitása nem változott, maradt a viszonylag nagy, 32,4 wattórás telep, amely a hivatalos specifikáció szerint akár 10 óra üzemidőt is nyújthat.

ipad-wifi

A közvetlen előddel összevetve további különbséget jelent a processzor, az új táblagépbe ugyanis a lassan három éves, eredetileg az iPhone 6s-hez tervezett A9 helyett immár az iPhone 7-hez készített A10 Fusion került. Ez több szempontból előrelépés, a CPU számítási teljesítményben mérhető, nagyjából 40 százalékos ugrás mellett ugyanis grafika megjelenítés tempója is sokat, körülbelül 50 százalékot gyorsult. Eközben a hatékonyság is javult, a két nagy (Hurricane) mag mellé ugyanis két kisebb (Zephyr) társul, amelyek nagyjából ötöd fogyasztás mellett képesek üzemelni, így növelve az akkuidőt alacsony terhelés mellett. A memória kapacitását egyelőre homály fedi, de a jelenlegi DRAM árak alapján jó eséllyel 2 gigabájt maradt az operatív tár.

Ezzel majdnem végéhez is ért a tavalyi modellhez viszonyított változások sora. A kijelző még az iPad Airekből ismert 9,7 hüvelykes, 2048x1536 képpontos felbontású darab, illetve kamerák terén sem történt változás, maradt a 8 megapixeles hátlapi, és az 1,2 magpixeles előlapi komponens az ujjlenyomat-olvasóval együtt. Az egyetlen, ide kapcsolódó fejlesztés, hogy az új iPad immár támogatja az Apple ceruzáját, vagyis a Pencilt, ugyanakkor ez továbbra sem szériatartozék, a kiegészítőt 99 dolláros, idehaza nagyjából 33 000 forintos áron lehet beszerezni. Ettől eltekintve mást nem örökölt iPad Próktól az új készülék, vagyis a True Tone kijelző, a négy hangszóró, a hátlapi vaku, illetve Smart Keyboard, na meg az A10X csúcsprocesszor is a drágább modellek privilégiuma marad.

ipad-pencil

Utóbbiak ellenére a beviteli eszköz támogatása nem elhanyagolható, pláne annak fényében, hogy az új iPad első számú célpiaca az amerikai oktatás, ahol az Apple jelenleg csak a dobogó legalsó fokán szerénykedik. A Bloomberg szerint ezen a téren a Google utcahosszal vezet, amely 60 százalékos részesedést takar. A Microsoft 22 százalékkal a második, amivel az Apple-nek már csak mindössze 17 százalék marad. A piacszerzés érdekében egyébként a szoftveres fejlesztésre is nagyobb hangsúlyt helyez az Apple, így hamarosan érkezik a Pages, Keynote, és Numbers alkalmazások iOS-es, Apple Pencil támogatással rendelkező verziója.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mindezek mekkora lökést jelentenek majd a kiszemelt piacon, a kedvező ár azonban nem csak az oktatásban teheti kapóssá a legújabb iPadet. Bár a hivatalosan nettó 329 dolláros listaár nem jelent változást a tavalyi kiadáshoz képest, az időközben meggyengült dollárnak hála az új modell bruttó 16 000 forinttal kerül kevesebbe idehaza, amely 117 000 forintos kezdőárat jelent.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.