Szerző: Gálffy Csaba

2018. március 26. 09:38

Mit hoz a Windows Server 2019 első előzetese?

Év vége előtt elrajtol az új hosszanfriss Microsoft-szerver. Minden ponton javul a rendszer.

Érkezik a Windows Server következő főverziója - jelentette be a Microsoft a héten. A szoftver a szokásos nevezéktan szerint 2019-es jelöléssel jelenik meg, de nem kell jövő évig várni rá, hisz a közlemény szerint már 2018 második felében megérkezik. A bejelentéssel együtt a fejlesztőcég elérhetővé tette a rendszer előzetesét is az Insider programon keresztül, így akár azonnal el lehet kezdeni ismerkedni az új technológiákkal.

Az új kiadást az teszi különösen fontossá, hogy a Microsoft termékstratégiája mentén "hosszanfriss" kiadás lesz, vagyis nagyon hosszú támogatási ciklussal rendelkezik. A Microsoft 5+5 éves frissítési garanciát ad hozzá, illetve minden létező termék támogatni fogja hosszú-hosszú ideig, így klasszikus feladatokra, mint SQL Server vagy SharePoint szerver, kiválóan alkalmas.

Hibrid felhő

A Microsoft egészen egyedi pozícióban van a vállalati informatikában azzal, hogy mind a hagyományos adatközpontban, mind a publikus felhőben nagyon erős. Ezt a versenyelőnyt igyekszik a cég változatos hibrid felhős megoldásokkal kidomborítani - ez a motívum pedig a Windows Server 2019-ben is tetten érhető.

Figure4

HCI a Honolulu felületén - érdemes gyors ütemben tanulni.

Az új, böngészőből elérhető menedzsment-felület, a Project Honolulu már felkészült a hibrid forgatókönyvek kezelésére is. A Honolulu még tavaly mutatkozott be, amely egy teljesen helyben futó (tehát felhő nélkül is elérhető) menedzsment eszköz Windows Serverhez. Most ez azzal az újdonsággal bővül, hogy egyszerűbben és könnyebben csatlakoztatható a privát adatközpont az Azure különböző szolgáltatásaira, ugyanarról a felületről. Így a Microsoft szerint néhány kattintással bevezethető az Azure Backup, az Azure File Sync, DR vagy egyéb Azure szolgáltatások, amelyek jól (és költséghatékonyan) egészítik ki a saját infrastruktúrát.

Biztonság

A Microsoft a szokásos protect-detect-respond hármasa alá sorolja be a Windows Server 2019 újdonságait. A védelem oldalán a védett virtuális gépek (Shielded VM) kiterjesztése a friss adalék, ez a technológia eddig csak Windows Server VM-ekkel volt elérhető, mostantól viszont a Linux is támogatott lesz, illetve a VMConnect is jobb támogatást nyújt az ilyen védett VM-ekhez. Fontos újdonság még a titkosított hálózatoké, amellyel bizonyos hálózatrészek titkosíthatóak igény szerint.

A detect és respond rubrikában a WDATP-integráció érkezik. A Windows Defender Advanced Threat Protection a Microsoft saját fejlesztésű modern biztonsági megoldása, amely előfizetős szolgáltatás formájában érhető el - eddig kliensoldalon, a Windows Server 2019-cel pedig már szerveroldalon is. A WDATP egyik nagy előnye a fejlett naplózás és naplóelemzés, ez nyilván szerveroldalon pont olyan fontos és hasznos, mint a klienseknél.

Fókuszban az alkalmazások

A konténeres alkalmazások jöttek-láttak-győztek, ez pedig a windowsos ökoszisztémában is így van. A Microsoft örömmel fejlesztgeti a konténeres futtatás támogatását, nyilván rengeteg újdonságot hoz ezen az oldalon a Windows Server 2019 is. A legfontosabb talán a Kubernetes teljes felkarolása, a konténer-menedzser támogatása jelenleg béta állapotú, de a rajtra várhatóan élesben is elérhető lesz, teljes Kubernetes-fürtök építhetőek majd Windows Server alapokon, beleértve a compute, a tárolásos, és hálózati elemeket is.

Figure2-1024x509

WDATP - szerveren is

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén a konténeres futtatás kéri a Server Core további csupaszítását. Ez a lemezkép jelenleg 5 gigabájtos, a rajtra viszont a Microsoft fejlesztői ezt harmadára szeretnék zsugorítani, így egy-egy, a kernelt is tartalmazó konténer sokkal gyorsabban letölthető-telepíthető-futtatható lesz. A Linux-támogatás is tovább erősödik, a Windows Subsystem for Linux (WSL) várhatóan hivatalosan is elérhető lesz Windows Serveren (jelenleg csak előnézeti állapotban van), és támogatni fogja az olyan alap funkciókat, mint az OpenSSH, Curl vagy Tar - ígéri a Microsoft.

Ez is hiperkonvergens

A szoftveresen definiált, szervereken átívelő tárolók az elmúlt évek nagy dobása volt a szerveres világban, az első, meglehetősen nyers implementációk pedig folyamatosan fejlődnek. A Microsoftnál is ez az irány, a Windows Server Software Defined program fokozatosan egyre erősebb: a hiperkonvergens megoldás kezelése elérhető lesz Honolulu felületről, de javul a skálázódás, a teljesítmény és a megbízhatóság is.

A Windows Server 2019 előzetese már most letölthető és kipróbálható, ehhez a Windows Insider programba kell belépni (ingyenes). Az újdonságok részletesebb listája a kiadási jegyzetekben olvasható.

a címlapról