Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nem győzte meg a befektetőket az Oracle legutóbbi negyedéve

Asztalos Olivér, 2018. március 21. 11:00

A profitot elvitte az adóreform, ám ennél nagyobb gond, hogy tovább lassul a növekedés.

hirdetés

Nem halad kellő ütemben a felhős átállás - derült ki az Oracle legutóbbi negyedévére adott befektetői reakciókból. Bár a vállalat 6 százalékkal 9,8 milliárdra növelte forgalmát, a piac ennél többet várt. Az adózás előtti eredmény is nőtt, amely a tavalyi 2,7 milliárd dollárhoz képest 22 százalékkal 3,3 milliárdra ugrott. A nettó profiton ez első látásra nem tükröződik, az amerikai adóreform ugyanis egy egyszeri 6,9 milliárd dolláros kiadást hozott az Oracle-nek, amely ezzel 4 milliárd dolláros veszteséggel zárta a negyedévet, a befektetők viszont nem emiatt szkeptikusak.

A "felhős szoftver mint szolgáltatás" (cloud software as a service) kategória forgalma tovább nőtt, a tavalyi évhez képest most épp 33 százalékkal, 1,15 milliárdra ugrott fel az ebből befolyt forgalom, így az a teljes bevétel 12 százalékát teszi ki. Az infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat takaró IaaS-PaaS esetében is tovább emelkedett a forgalom, az előző évhez képest 28 százalékkal nőtt a kategória, amely 415 millió dollárral gyarapította az Oracle forgalmát. Bár a növekedés töretlen, illetve annak üteme (hivatalosan) megfelel az cég elvárásainak, az elemzők ennél jobb eredményeket reméltek, a felhős értékesítések növekedése ugyanis egy ideje már baljós tendenciát mutat.

A "felhős szoftver mint szolgáltatás" gyarapodásának tempója ugyanis negyedévek óta egyre lassul, a legutóbbi három hónapban még 53, azt megelőzően pedig 62 százalékos volt a mérték. Az IaaS-PaaS esetében most épp megfordulni látszik a tendencia, a 28 százalékos gyarapodás jobb, mint az előző negyedévben mért 19 százalék, ám a három negyedévvel korábbi 42 százalékhoz viszonyítva jelentősen elmarad a tempó, miközben az sem látszik, hogy az Oracle hogyan tudná ezt megfordítani és tartani a konkurensek által diktált ütemet. A vállalat ennek ellenére őrzi kincstári optimizmusát, Mark Hurd, az Oracle társ-vezérigazgatója szerint ugyanis még mindig csak a felhős világ hajnalán járunk, bőven van tér és idő a növekedésre.

ellison

Mindeközben az Oracle egyik régi lábát jelentő szoftverlicenc értékesítés továbbra is tartja magát, ezen termékek forgalma ugyanis mindössze 2 százalékkal mérséklődött, 1,38 milliárd dollárra csökkentve a forgalmat. Ez természetes folyamat, hisz ahogy az új vásárlók az on-premise futtatott szoftverek helyett fokozatosan a felhős megoldásokra állnak át, a kategória zsugorodik.

Az on-premise üzletág másik (vastagabb) lábát a licencfrissítések és a terméktámogatás jelenti, amely önmagában a teljes bevétel 52 százalékát tette ki 5 milliárd dollárral, 6 százalékos növekedést produkálva. A befektetőket ez nyugtathatja meg a leginkább: hiába a felhős robbanás, az Oracle régi telepített bázisa továbbra is stabil és fizeti a támogatást a megvett termékek után. Ezzel a teljes on-premise szoftveres bevétel 7,98 milliárd volt, ami az Oracle teljes forgalmának továbbra is tetemes részét, egészen pontosan 82 százalékát adta. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felhős biznisz továbbra is csak egy kis, 16 százalékos szeletét jelenti a cég forgalmának.

A sor végén a hardveres forgalom kullog, amely 3 százalékkal 994 millió dollárra apadt (tovább). Az Oracle ugyanakkor továbbra sem adja fel a saját vasak fejlesztését és forgalmazását, amelynek egyik bizonyítéka, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben tovább él a SPARC processzorcsalád, a legújabb, M8 névre keresztelt fejlesztést szeptemberben leplezte le a cég.

A következő negyedévre szerény, 1-3 százalékos növekedésre számít az Oracle. Ezzel párhuzamosan a kiemelt figyelemben részesülő felhős szolgáltatásokból befolyt bevétel 19-23 százalékot nőhet, amely ütem jelentősen elmaradna a korábbi negyedévek erősnek számító, 40-60 százalékától. A piac által gyengére értékelt prognózis hatására közel 10 százalékot csökkent az Oracle részvényeinek zárás utáni árfolyama.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.