Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 8. 17:01

Agresszív stratégiával lépdelne előre friss ütemtervén az AMD

A tervezőcég nagyobb kockázatvállalással próbálja ledolgozni lemaradását.

Kiszivárgott az AMD legújabb asztali ütemterve, amelyből a következő nagyjából két évben megjelenő termékek kódnevei mellett a cég középtávú stratégiája is kiderül. Utóbbi szerint az AMD szembemegy a konkurens Intel korábbi, az új mirkoarchitekúrát és gyártástechnológiát váltogató tikk-takk stratégiájával, és az újításokat egyetlen generációba próbálja besűríteni. Az irány bár kockázatos, optimális esetben így egy lépéssel ugorhat nagyot az AMD, amire a tervezőcégnek mindenképpen szüksége lenne ahhoz, hogy ledolgozza a Zen-alapú processzorokkal karnyújtásnyira csökkentett lemaradását. Az, hogy sikerül-e az újabb ugrás, legkorábban valamikor jövő év közepén derülhet ki, az AMD nagyjából ekkor dobhatja piacra első Zen 2-re épülő asztali processzorait.

Emlékeztetőül: Az Intel a tikk-takkal két lépcsőt ismételgetve innovált: előbb a meglévő, kiforrott(abb) mikroarchitektúrát költöztette kisebb csíkszélességre, majd a következő generációnál a gyártástechnológiát megtartva új mikroarchitektúrát fejlesztett. A megközelítés előnye az volt, hogy a cég egyszerre csak egy lovat cserélt a szekér előtt, a chipgyártás két nagy kockázatát, a mikroarchitektúra és a csíkszélesség cseréjét időben szétválasztotta a cég. A stratégia csodálatosan működött, többek között ennek köszönhető az Intel mindmáig fennálló tetemes piaci előnye. A tikk-takkot időközben kényszerűen leváltotta a cég, helyét pedig a konzervatívabb PAO vette át, amely inkább tikk-takk-takk, sőt legújabban már tikk-takk-takk-takk formában írható le.

amd_rmap_2020

Ezzel szemben az AMD most kirajzolódott termékfejlesztési stratégiája lényegesen agresszívebb, a tervezőcég ugyanis megpróbál minden új fejlesztést egyazon termékbe belezsúfolni. Ennek egyik példája a Matisse kódnevű CPU, ami a várhatóan jelentős változtatásokat hozó Zen 2 mikroarchitektúra mellett vadiúj, 7 nanométeres gyártástechnológiát is bemutat. Ezt a lépést az AMD csak "inflection" (~irányváltoztatás) néven emlegeti, és jogosan ide sorolja a nagyjából egy éve megjelent Ryzen processzorokat is, amelyeknél végül sikerült a kockázatos, "mindent bele" elv gyakorlati megvalósítása. Mindez ugyanakkor még nem jelenti automatikusan azt, hogy jövőre is összejön a mutatvány. A legnagyobb fejtörést a GlobalFoundries 7 nanométeres gyártástechnológiája jelentheti, amely a hírek szerint egyelőre nincs a kívánt állapotban. Komolyabb fennakadás esetén ugyan az AMD más bérgyártót is megbízhat, ám a komplett lapkadizájn átköltöztetése hosszú és költséges folyamat, amely garantáltan rosszat tenne a továbbra is csak lábadozó cég versenyképességének.

amd_rmap2

Amennyiben mégis sikerül megfelelni az újabb kihívásoknak, akkor 2020-ra már csak lényegesen kevesebb újítással kecsegtető termékekkel számolhatunk. A jelenlegi tervek szerint ugyanis a Vermeer CPU és a Renoir APU a Zen 2 finomhangolása (Zen 2+ ?), illetve utóbbi esetében az aktuálisan elérhető legújabb grafikus mikroarchitektúra egyvelege lehet az időközben vélhetően továbbfejlesztett (kiforrottabb) 7 nanométeres technológiával legyártva. Ez vélhetően alacsonyabb fogyasztást és magasabb órajeleket hozhat majd - így egy lépcsőben inkább az IPC, a másikban pedig az órajel emelése hozhat gyorsulást.

Az elsőre furcsán hangzó kódnevek megfelelnek az ősszel kiszivárgottaknak, amely alapján a jelenleg használt földfelszíni kiemelkedések helyett jövőbeni processzorait híres festőművészekről nevezi el az AMD.

amd_rmap3

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ütemtervből továbbá az is világossá vált, hogy a Threadripper családot is folyamatosan frissíti majd a cég, így 2021-ig minden évben megjelennek újabb, sokmagos AMD csúcsprocesszorok. Végül, de nem utolsó sorban a legfrissebb tervezet arra is utal, hogy a Zen 3 legkorábban 2021-ben kerülhet piacra. Ezt követően egyelőre nem tudni, mit tervez az AMD, egy következő Zen főverzió, vagy netán egy teljesen új mikroarchitektúra jön. Ugyancsak fontos részlet, hogy az ütemterv szerint a 2021-ig megjelenő processzorok (a Threadrippereket leszámítva) AM4 tokozással érkeznek, így jó esély van arra, hogy az újabb termékek a már jelenleg piacon lévő alaplapokkal is kompatibilisek lesznek.

Mit lép az Intel?

Az elmúlt hónapokban konkurens Intel következő 1-2 éves terveinek egy kisebb része is kiszivárgott már. Korábbi pletykák szerint az idei év harmadik negyedévében jöhetnek az újabb asztali modellek, az Intel ugyanis nyolcmagos Coffee Lake processzorokon dolgozik. Ezek a pár héten belül megjelenő Pinnacle Ridge kódnevű, második generációs Ryzenek ellen szállnak harcba, az AMD frissítése ugyanis néhány esetben túl közel kerülhet az ősszel bemutatott hatmagos Core processzorokhoz.

A nagyobb előrelépést ugyanakkor nem a továbbra is Skylake magokat tartalmazó nyolcmagos Coffee Lake, hanem a 2019 első felére datált Ice Lake hozhatja, amely egy számottevően frissített mikroarchitektúrát és 10 nanométeres gyártástechnológiát ötvözhet. Erre lehet válasz az AMD Matisse, amivel jelen állás szerint 2020-ig biztosítottnak tűnik a szoros Intel-AMD csata, melynek pozitív hatásait az elmúlt egy év során ismét megtapasztalhatta a piac.

a címlapról