Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 7. 09:16

Kvantumkutatáshoz tervezett processzort mutatott be a Google

Új, a kvantumszámítógépek kutatásához és fejlesztéséhez tervezett chippel jelentkezett a Google, amellyel elsősorban jövőbeni fejlesztéseinek igyekszik megágyazni a cég.

Egy új fejlesztéssel száll be a kvantum-számítástechnikában folyó versenyfutásba a Google. A Bristlecone névre hallgató processzor első számú célja, hogy megfelelő alapot nyújtson egy olyan tesztrendszerhez, amellyel a kutatók a kvantumrendszerek hibaarányait és skálázhatóságát tanulmányozhatják, valamint feszegethetik a potenciális felhasználási területeket. A Google szerint processzora nagy lépést jelent, optimális esetben ez lehet az első olyan fejlesztés, amellyel átléphető a digitális számítógépek határa.

A Bristlecone chip 72 kvantumbites (qubit) kapacitást kínál, amely papíron meghaladja az úgynevezett "kvantumfölényhez" (quantum supremacy) szükséges, 49 kvantumbites értéket. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy utóbbi értéket átlépve a kvantumszámítógépek felülmúlhatják a digitális rendszerek képességeit, azaz már olyan problémákat is megoldhatnak, amelyekre a klasszikus számítógépek nem képesek elfogadható idő alatt. A Google ugyanakkor egyelőre óvatos a valós teljesítményt illetően, nem biztos, hogy sikerül a gyakorlatban is viszontlátni az elméleti képesség nagyjából kétharmadát.

bristlecone

A kvantumrendszerek alkalmazását ugyanis nagyban nehezíti a már említett magas hibaarány. A műveletek tele vannak ingadozásokkal és véletlen hibákkal, emiatt pedig a kvantumbitek rendkívül érzékenyek a különféle környezeti zajokra. Ezért a számítógépeket csak extrém alacsony hőmérsékleten (néhány millikelvinen), komoly szigetelés mellett lehet működtetni. A Bristlecone egyik feladata éppen az lesz, hogy a mérnökök tanulmányozhassák a hibák természetét, végeredményben pedig sikerüljön azokat minél inkább redukálni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Egyébiránt a kvantumbitek a digitális rendszerek által használt bitekkel szemben nem csak 0-t vagy 1-et tartalmazhatnak, hanem azok kvantum-szuperpozícióját is. Ez a kvantummechanikai rendszereknek azt az állapotát jelenti, mikor egyszerre több helyzetben is létezhetnek, jelen esetben egyszerre 0 és 1 is lehet a kvantumbit értéke. A kvantumszámítógépek felépítésüknek hála párhuzamosan elképesztően nagy számú műveletet képesek elvégezni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról