Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Elérhetővé vált a Hangouts Chat, a Google válasza a Slackre

Habók Lilla, 2018. március 02. 09:12

Nagyjából egy éve jelentette be a Google a Hangouts Chat és a Meet megjelenését a G Suite előfizetőinek. Míg a videókonferenciás megoldás azóta elérhető, a Chat csak most érkezett meg nyílt változatban. Arra a piacra, ahol már nagyon sok szereplő van.

Megjelent nyilvánosan a Hangouts Chat a G Suite szolgáltatásában, ami a Google saját válasza a Microsoft Teamsre, Slackre és hasonló vállalati kollaborációs alkalmazásokra. A videókonferenciás Hangouts Meet és az írásos üzenetekre épülő Chat szolgáltatást egyszerre jelentette be tavaly a vállalat, de előbbivel ellentétben a Chat mindeddig meghívásos alapú előnézeti verzió volt, csak mostantól - egy héten belül - használhatja bárki a G Suite-ban. A megoldást a vállalat a projekteken együtt dolgozó munkatársaknak tervezte, akik "virtuális szobákban" beszélhetik meg (legfeljebb 8 ezer fő) a teendőket, a feladatok állását és a következő teendőt, írja a Google blogja. A szolgáltatás elérhető Windows-ról, MacOS-ről, iOS-ről és persze Androidról is.

A vállalat érthető módon integrálta saját vonatkozó szolgáltatásait a rendszerbe, úgyhogy a Drive-ból lehet dokumentumokat feltölteni vagy közösen szerkeszteni a Docs, Sheets, Slides fájlokat. A Google beépített keresőjével pedig keresni lehet a virtuális szobák tagjai, a beszélgetések és a megosztott dokumentumok között. A Hangouts Meet is megjelenik a megoldásban, úgyhogy a cég ezzel oldja meg a videochat jelenlétét. Ezenkívül az alkalmazás Vault támogatással is rendelkezik, tehát az adminisztrátorok archiválhatják, megőrizhetik, kereshetik és exportálhatják a beszélgetések tartalmát.

hangoutschat

A szolgáltatás jellegzetessége még két saját botja, a @Meet és a @Google Drive. Előbbi a naptárral összekapcsolt, így a tárgyalások megszervezéséhez ellenőrzi a résztvevők naptárát és a megfelelő méretű tárgyalók elérhetőségét, majd automatikusan lefoglalja az ideális időpontot. Eközben a Drive botja értesíti a felhasználót, ha megosztottak vele egy dokumentumot vagy más hozzáférést kért a saját fájljához, esetleg új hozzászólás érkezett. Emellett néhány partner összesen 25 chatbotja is elérhető a Hangouts Chatben, de a lista egyelőre nem közelíti meg a konkurens Slack vagy Teams szintjét. A fontosabbak közül kiemelhető a Jira, a Trello és a Salesforce. A továbbiakban a fejlesztők saját botokat is indíthatnak, erről itt található több információ.

A Hangouts Chat a G Suite felhasználóinak ingyenesen elérhető a csomagból, ezzel a Teamshez hasonlóan a Google is a saját védelmi vonalát építi, hogy aki eleve a vállalat irodai megoldásait használja, az ne vegyen igénybe mástól chatappot sem. Máskülönben a Chat nagyon tömött piacra érkezik, ahol a korábban belépő vállalatok már építik egy ideje felhasználói bázisukat.

A másik fontos probléma, hogy a Google csevegőkínálata kezd zavaróan nagy lenni. A Google Duo és Allo képviselné a konzumer vonalat, de sokan még mindig inkább a Hangoutsot használják, ami egyszerre tud videóbeszélgetést és chatet. Ez továbbra is ingyenesen elérhető marad minden felhasználónak, annak ellenére, hogy a Hangouts-vonal inkább a vállalati felhasználóknak szólna. A termékvonal tagja a videokonferenciás Meet és az újonnan érkező csevegős Chat, de mindezek következtében kérdéses, hogy milyen fogadtatásra talál.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.