Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 28. 12:38

Az iPhone X-et majmolja az Asus két új okostelefonja

A két új Zenfone előlapjának kialakítását kétség kívül az Apple csúcsmodellje ihlette. A cég bátran, és minden bizonnyal teljesen szándékosan másolt.

Három új okostelefont mutatott be az Asus. A ZenFone családba érkező modellekkel igyekszik a piac nagyobb részét lefedni a gyártó, az inkább az alsóházat célzó Zenfone 5 Lite mellé egy közép- és egy felsőkategóriás telefon is társul. Az érdekesebbnek számító utóbbi két készülék azonos formaterven osztozik, amely azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy pár apróságtól eltekintve kísértetiesen hasonlít az Apple iPhone X-ére. A "gyümölcsös" dizájn mellett a készülékek az idei évre jellemző hardverrel érkeznek, a középkategóriás modellbe Snapdragon 636, a csúcsmodellbe pedig Snapdragon 845 kerül.

Az Asus nem is próbálta tagadni, hogy szóban forgó két készülékének dizájnját az Apple ihlette, sőt, az MWC-n tartott bemutatón egy almát az almával összehasonlítás keretén belül egymás mellé is került a két készülék. A tajvani vállalat ezzel saját formatervük előnyeit próbálta szemléltetni. A két ZenFone képátlóban ugyanis felülmúlja a csak "Fruit Phone X" fantázianéven emlegetett készüléket, az Asus termékeibe 6,2 hüvelykes LCD panel került, szemben az iPhone X 5,8-as OLED kijelzőjével.

notch-zen

Az Asus szerint továbbá az is a ZenFone mellett szól, hogy két készülékük esetében sikerült sokkal kisebb kivágással (notch) megoldani a hangszóró és kamera elhelyezését, amely 90 százalékos kijelző-előlap arányt eredményezett, szemben az Apple csúcskészülékének 86 százalékos értékével. Felül és az készülék két oldalán látszólag a káva is keskenyebb, azonban alul egy meglehetősen vastag sáv van, amely inkább a Samsung Galaxy készülékekre emlékeztet.

A formaterv mellett funkcióban is akadnak egyezések, a két drágábbik ZenFone 5-be ugyanis az arcfelismerésre alapozó biometrikus azonosítás is bekerült, aminek ellenére az ujjlenyomat- olvasó sem maradt le a készülékek hátlapjáról, vagyis a felhasználóra van bízva, hogy melyik opciót (netán mindkettőt) szeretné használni . A hasonló, 2246x1080 felbontású (19:9) LCD kijelző alatt sztenderd hardver húzódik, amely a Zenfone 5 esetében a nyolcmagos (négy darab Kyro 260) Snapdragon 636 rendszerchipet jelenti 6 gigabájt RAM-mal, a ZenFone 5z-be pedig a Qulacomm idei zászlóshajója, a Snapdragon 845 kerül 6 vagy 8 gigabájt LPDDR4 memória társaságában. A beépített háttértár kapacitása mindkét esetben 32 vagy 64 gigabájt lehet, amely természetesen microSD kártyával bővíthető.

ZF5_front_stoneblue

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két, külsőre az iPhone X-re hajazó készülék esetében az előlapra egy 8 megapixeles, a hátlapra pedig egy 12 és egy 8 megapixeles kamera került, utóbbi kettő között a látószög jelenti az egyik eltérést, amely a nagyobb felbontású esetében 83, a kisebbiknél pedig 120 fokos. A két készülék képes két SIM-et fogadni, igaz ebben az esetben le kell mondani a belső tárhely bővítéséről. A ZenFone 5 várható áráról egyelőre nem beszélt az Asus, a készülék áprilisban kerül piacra. A csúcsmodell ennél későbbre, júniusra várható, kezdőára pedig 479 euró, azaz nagyjából 150-160 000 forint lesz.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.