Szerző: mz

2000. október 18. 21:14

Baktériumfelismerő chip

A University of Rhode Island kutatói olyan technológiát ötöltek ki, mely olcsón elvégezhető, valós idejű, üvegszálat alkalmazó módszerrel deríti fel a batériumokat az ennivalóban. Jelenleg a hasonló vizsgálatokhoz ételmintát kell küldeni a laboratóriumokba, ahol az eredményt több nap alatt készítik el. Az üvegszálas szondát ezzel szemben már a gyártósoron az ételbe lehet vezetni, ahol hamar kiderül, hogy mekkora a baktériumok mennyisége a vizsgált élelemben.
Csak az Egyesült Államok területén 75 millió ember szenved évente ételmérgezést, ebből 325,000 kórházba is kerül, és 5000 eset halállal végződik. A szalmonella és kólibaktériumokat időben felfedezve ezeket az életeket meg lehetne menteni, illetve jelentős orvosi költségeket lehetne megtakarítani - hogy a fejlődő országok köztudottan rossz higiéniás körülményei közt mekkora jelentősége lehet a fertőzések gyors felismerésének, azt talán nem kell részletezni.
Az ételmérgezések elleni harc és a kutatások, ennek keretében a bioérzékelők fejlesztése egy amerikai nemzeti program keretében történik. A Rhode Island-i egyetem is csatlakozott ehhez a programhoz, az első gyakorlatban is használható szenzor egy több, mint tíz éves kutatómunka gyümölcse.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról