Szerző: Habók Lilla

2018. február 19. 14:47

Megszűnik az adatforgalmi költséget mellőző Wikipédia Zero

Hat év után megszünteti a mobilszolgáltatókkal kötött szerződéseket a Wikipédia, ezzel megszűnik a Wikipedia Zero, amellyel a felhasználók a fejlődő országokban ingyen juthattak az oldalhoz. A netsemlegesség-pártiak örülhetnek a döntésnek.

Bezárja a fejlődő országok mobilos felhasználóinak szánt Wikipédia Zero projektet a Wikimedia Foundation - írja egy közleményben a szervezet. A projekt 2012-ben indult az információterjesztés nevében, hogy azok is hozzájussanak az online enciklopédiához, akik a mobilszolgáltatók magasra szabott adatforgalmi díjait nem tudják megfizetni Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában. Ennek érdekében az alapítvány 97 mobilszolgáltatóval kötött szövetséget 72 országban, hogy így 800 millió ember ingyenesen, mobilinternetes előfizetés nélkül is hozzáférhessen az oldalhoz. A felhasználásban 2016 óta nagymértékű csökkenés látszik (telefonos kutatások alapján), ezért a Wikimedia Foundation úgy döntött, hogy nem hosszabbít szerződést a szolgáltatókkal, így a projekt még 2018-ban kifut.

Többek közt a változások a nagy ütemben átalakuló mobilos piacnak és adatforgalmi díjaknak is betudható az alapítvány szerint. A mobiladat költségét a megfizethetőséget vizsgáló A4AI külön kutatásban vizsgálta a fejlődő országokban - egyelőre csak a 2015-ös és a 2016-os jelentés készült el. Évről-évre kimutatható csökkenést tapasztaltak a kutatók, bár megállapításuk szerint a mobiladat sok országban még mindig nem megfizethető. A meghatározott küszöbérték szerint 1 gigabájt adatnak kevesebbe kellene kerülni mint a havi átlagbér 2 százaléka. Ezt 2016-ban az 59 vizsgált országból csak 19 ország teljesítette, a teljes átlag pedig a lakosok bevételének 6 százaléka volt akkoriban. A mobiladat költsége Ázsiában volt a legalacsonyabb (2,5 százalék) és Afrikában a legmagasabb (9,3 százalék), bár utóbbinál volt tapasztalható a legnagyobb csökkenés 2015-höz képest.

adatforgalmi_diak_valtozasa

A problémát a Wikimedia szerint sokkal inkább az jelenti, hogy a Wikipédia jelentősége kevésbé ismert Észak-Amerikán és Európán kívül. Emiatt a szervezet népszerűsítési tevékenységet is folytatott, és saját adatai szerint például Irakban sikerült is jobban megismertetni az oldalt a felhasználókkal, továbbá Nigériában is kialakított olyan partneri kapcsolatokat (például Nollywood hírességekkel), ami segítette az új látogatók szerzését. Úgyhogy az alapítvány a jövőben is inkább ehhez hasonló együttműködéséken keresztül képzeli el a Wikipédia népszerűsítését, mint a mobilszolgáltatókkal kötött szerződéseken keresztül. A közlemény egyelőre nem árulja el, hogy mi lesz konkrétan a Wikipédia Zero helyett, de újabb partnerprogramokat emleget.

Netsemlegességi kérdések

A közleményezéshez fűzött hozzászólások szerint részben üdvözölhető a projekt bezárása a netsemlegesség szempontjából, mivel inkább az adatforgalmi díjak csökkentését kellene megcélozni egyes szolgáltatók piaci erőfölényének érvényesítése helyett. Maga a Wikipédia Zero projekt a megtérülés alapján nehezen volt igazolható, csak annyit sugallt, hogy a szervezet megpróbált tenni valamit a fejlődő országokban. Másrészt viszont a Facebookhoz hasonló nagyvállalatok "trójai falóként" használták a Wikipédiát, amellyel együtt bekerülhettek a mobil előfizetések ingyenes szolgáltatásai közé, és így hozzájuthattak a számukra hatalmas új piacot jelentő fejlődő országok felhasználóihoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mint ahogy például 2014-ben írtuk, a közösségi óriás Internet.org kezdeményezésén keresztül Zambiába jutott el egy alkalmazás, amellyel adatforgalmi korlát nélkül érhetők el olyan "alapvető online szolgáltatások", mint a Google keresés, a Wikipédia vagy a Facebook. Később már a felhasználói statisztikák alapján is kimutathatóvá vált, hogy az internetből kiemelt szolgáltatások súlyosan torzítani kezdték a piacot a fejlődő országokban, ahol a Facebook forgalma kezdett az internettel egyenlővé válni.

Az Internet.org folyamatosan azzal védekezett a kritikákkal szemben, hogy az ingyenesen elérhető szolgáltatások az országok hosszú távú fejlődését szolgálják, ezért érhető el "az ismerősök közötti kommunikációt támogató" Facebookon kívül például mezőgazdasági tanácsadó oldal, helyi híroldal és a Wikipédia is. Elképzelhető, hogy az információk terjedését valóban elősegíteni kívánó Wikimedia Alapítványnak ebből a szerepből lett elege, hogy más nagyvállalatok szolgáltatását igazolja, és így akaratlanul segítse a terjeszkedésüket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról