Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Megüti az "audiofil" színvonalat az Apple HomePodja?

Hlács Ferenc, 2018. február 13. 15:26

A legrészletesebb Reddit-teszt szerint az eszköz az ezer dolláros hangszórót is maga mögött hagyja. Más területen ugyanakkor akad kifogás az Apple első okoshangszórójával szemben.

Pozitív fogadtatásra talált a Reddit audiofiljei körében az Apple nemrég debütált HomePod okoshangszórója, amellyel mintegy három hónapos késlekedést követően a cupertinói óriás is kihasítaná a maga szeletét a virtuális asszisztenssel szerelt hangszórók egyre növekvő tortájából. Az Apple már a tavalyi bejelentéskor is hangsúlyozta, hogy a HomePod fontos megkülönböztetőjegye a rivális megoldásokkal szemben a prémium hangminőség - természetesen amellett, hogy a készüléken a cégtől megismert Siri hallgatózik a hangparancsok után.

Az első vélemények alapján az Apple nem a levegőbe ígérgetett, a HomePod, különösen kis méretéhez képest remek hangzást hoz - persze azért más tekintetben akadnak kisebb kifogások. Az egyik legrészletesebb teszt azonban egyértelműen a hangszóró mellett teszi le a voksát: Fouzan Alam, az "audiophile" subreddit WinterCharm néven ismert felhasználója nyolc és fél órányi mérés és mintegy hat óra elemzés után tette közzé terjedelmes tesztjét.

hompd01

Eredményei szerint a HomePod nem csak megállja a helyét árkategóriájában hangzás tekintetében, de az olyan, a tökéletes hangzás megszállottjai körében népszerű modelleket is maga mögött hagyja, mint a KEF X300A - amelyért közel ezer dollárt kell kicsengetni. Ahogy a tesztelő fogalmaz, száz százalékban audiofil szintű hangszóróról van szó - a készülék annyira jól teljesített, hogy Alamnak első méréseit újra el kellett végezni, hogy higgyen a műszereknek. A mérések egy speciális, kifejezetten hangszórók vizsgálatára tervezett USB-s mikrofonnal zajlottak, a tesztelő nagyjából átlagos lakásában. Noha a környezet nem mondható hangzás szempontjából tökéletesnek, a HomePod esetében a szoba "átlagossága" még kapóra is jön, hiszen annak hála tesztelhető a hangszóró automatikus kalibrációja, illetve a környezethez igazodó önálló hangzásjavítási képességei, amelyekkel az Apple a bejelentéskor büszkélkedett.

Utóbbi funkció miatt egyébként nem lehet a HomePod képességeinek kimérését rögtön egy kiválasztott hang vagy zeneszám lejátszásakor elkezdeni, a készülék ugyanis az első fél percben saját hangja után fülelve végzi el a kalibrációt. Amennyiben a hangszóróban található gyorsulásmérő elmozdulást érzékel, a HomePod a következő lejátszáskor ismét kalibrálásba fog, hogy igazodjon a feltételezett új helyéhez. Alam mérései alapján a HomePod szinte tökéletesen lapos frekvenciaválaszt produkál, többféle hangerőn is, a középtartományt, illetve a magas vagy mély hangokat sem szorítja háttérbe, vagy épp emeli ki jobban a többinél - tehát még ha tesztelő szuperlatívuszai túloznak is valamennyit, mint kompakt hangszóró, ígéretes termékről van szó.

hompd02

Ráadásul hogy a HomePod kifejezetten jó hangzást produkál, a "halandók" által végzett tesztek is megerősíteni látszanak - ezzel együtt az eszköznek akadnak gyengeségei. Az egyik ilyen, amelyen a hangminőségen felbuzdult audiofilek is felszisszenhetnek, hogy a HomePodon nem találunk analóg bemenetet, illetve Bluetooth-on keresztül sem csatlakozhatunk hozzá, az egyetlen lehetőség az Apple-től megismert AirPlay-en keresztül történő lejátszás. Ennek megfelelően ha valaki már korábban elköteleződött a cupertinói cég ökszisztémája mellett, a kiváló minőségű hangszóró jó választás lehet, ugyanakkor más platformoktól (értsd: Androidról) valószínűleg nem ez a készülék fogja a felhasználókat az Apple-hez csábítani.

Ezt tetézi, hogy az okoshangszóró "okos" részével kapcsolatban is merültek fel kifogások, a Siri képességei ugyanis még mindig elég korlátozottak, főleg a piacvezető Alexával, netán az ezüstérmes Google Assistanttel összehasonlítva, amelyek egyre tekintélyesebb ökoszisztémát építenek ki maguk köré. A HomePod jelenleg továbbá csak mono lejátszásra képes, ugyanakkor egy későbbi frissítéssel a sztereó támogatása is megérkezik majd, így két készülék párban is használható lesz.

Előzetesen tehát úgy tűnik, a HomePod annak dacára, hogy nettó 350 dolláros árával jelentősen drágább, mint az annak töredékéért kapható rivális Amazon Echo, netán Google Home modellek nagy része, ár-érték arányban mégis jó választás lehet, már csak hangminősége miatt is. Ez persze abban az esetben igaz, ha az ember elkötelezett Apple felhasználó, és csak AirPlay-en keresztül akar a készülékhez csatlakozni. Alam a tesztjéhez kapcsolódó méréseket terjedelmes Reddit posztjában közzétette, azt az érdeklődők részletesen átböngészhetik, illetve a szerző mindenkit arra buzdít, ha valamilyen hibát talál az eredményekben, netán saját mérései mást mutatnak, jelezze felé.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.