:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 18. 16:27

Rekordszintű árbevételt könyvelhetett el az Intel

[Mmd] Az Intel Corporation ma bejelentette, hogy a harmadik negyedévben rekordszintű 8,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, amely 19 százalékkal magasabb az elmúlt év hasonló időszakában elért árbevételnél és 5 százalékkal több az előző negyedévi szintnél.

A harmadik negyedévben elért tiszta nyereség a cégfelvásárlásokkal kapcsolatos költségek nélkül 2,9 milliárd dollár volt, ami 52 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi és 18 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél. A harmadik negyedévben elért nyereség az akvizíciós költségek nélkül 41 cent volt részvényenként, ami 52 százalékos növekedést jelent az 1999 harmadik negyedévében elért részvényenkénti 27 centhez képest, és 18 százalékkal kevesebb az előző negyedévi szintnél. A második negyedévi tiszta nyereségre és részvényenkénti nyereségre vonatkozó adatok minden esetben tartalmazzák az értékesítés önköltségének korábban bejelentett - az MTH alaplapcsere-programmal kapcsolatos költségek fedezetére szolgáló - mintegy 200 millió dollár összegű felszámítását, valamint 2,3 milliárd dollár kamatot és egyéb bevételt.

Ha az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint a cégfelvásárlásokkal kapcsolatos költségeket is figyelembe vesszük, akkor a harmadik negyedévi tiszta jövedelem 2,5 milliárd dollár volt, vagyis 72 százalékkal több a tavalyi év harmadik negyedévében elért szintnél és 20 százalékkal kevesebb az előző negyedévi szintnél. Az egy részvényre jutó nyereség 36 cent volt, 71 százalékkal több, mint az 1999 harmadik negyedévében elért 21 cent, és 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévi szint.

A cégfelvásárlásokkal összefüggő harmadik negyedévi költségek a vásárolt befejezetlen kutatásra és fejlesztésre fordított 8 millió dollár egyszeri költségből, valamint 420 millió dollár cégérték-amortizációból és egyéb akvizícióval kapcsolatos eszmei vagyonból és költségből tevődtek össze. "A harmadik negyedévben rekordszintű, 19 százalékkal jobb árbevételt értünk el. Nagy próbatétel volt számunkra az elmúlt negyedév, elsősorban azért, mert Európában a PC-k iránti kereslet nem volt olyan erős, mint azt a tárgyidőszak elején vártuk" - mondta Craig R. Barrett elnök-vezérigazgató. "Ami a közeljövőt illeti, a negyedik negyedévben rekordszintű árbevételre, legtöbb termékcsoportunknál növekedésre számítunk " - tette hozzá Barrett. "Különösen elégedettek vagyunk szerver-üzletágunk gyors növekedésével, flash üzletágunk rekordjával és hálózati szilícium üzletágunkkal, amelyek mind felülmúlták várakozásainkat a harmadik negyedévben. Izgalommal tölt el bennünket a szakmai lelkesedés a múlt hónapban bejelentett új, kis fogyasztású mobil Pentium(r) III processzor, az ebben a negyedévben bevezetésre kerülő Pentium(r) 4 processzor, a jelenleg még csak kísérleti rendszerekhez szállított Itanium(tm) processzor, valamint a nemrég bevezetetett Intel(r) XScale(tm) microarchitektúra iránt."

A cég a negyedév során jelentette be a Ziatech Corporation felvásárlását, és ugyanebben a negyedévben jelentette be és zárta le a Trillium Digital Systems Inc. és a DataKinetics Ltd. felvásárlását is.

A cég szeptemberben jelentette be, hogy a Federal Trade Commission befejezte az Intel üzleti gyakorlatának vizsgálatát. A vizsgálat 1997 szeptemberében kezdődött, és az Intel üzletvételének minden aspektusára kiterjedt. Az FTC azt a vizsgálatot is befejezte, melynek során szerette volna kideríteni, hogy a Chips and Technologies Inc. felvásárlásának, valamint a Real3D-ben való részesedés megszerzésének van-e valamilyen versenyellenes hatása a grafikai komponensek vagy más számítógépes hardverek piacára. A tárgyidőszakban a cég részvényenként 2 cent negyedéves készpénzosztalékot fizetett. Az osztalékfizetésre 2000. szeptember 1-jén került sor azok számára, akik 2000. augusztus 7-én a cég részvényesei voltak. Az Intel immár nyolcadik éve fizet rendszeresen osztalékot.

A negyedév során a cég egy folyamatos program keretében 1,0 milliárd dollárt fordított összesen 14,3 millió törzsrészvény visszavásárlására. A program 1990-es indulása óta a cég 1,4 milliárd részvényt vásárolt vissza összesen 21,2 milliárd dollárért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.