Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 19. 09:30

Végre a macOS-es Office is támogatja az online kollaborációt

A Microsoft legújabb, macOS-re kiadott frissítésével az irodai szoftvercsomag minden platformon egy kódbázisra kerül. A vállalat az új funkciók mellett több biztonsági rést is foltoz.

Kívülről talán nem a leglátványosabb, de fontos mérföldkőhöz érkezett a Microsoft Office. Az irodai szoftverpakk macOS-re szánt verziójának legutóbbi frissítését követően az már közös kódbázison nyugszik a windowsos kiadással, illetve ezzel együtt az androidos és iOS-es verzióval is, azaz ahogy arra a projekt vezető fejlesztője, Erik Schweibert tweetjében rámutat, húsz éve először osztozik egy kódbázison az összes támogatott platformra szánt Office kiadás. A 16.9.0 verziószámú, macOS-re szánt frissítés persze nem csak a motorháztető alatt érhető tetten, abba több fontos új funkció is érkezik, amelyre eddig az Apple platformját használóknak várniuk kellett, beleértve a valós idejű közös dokumentumszerkesztést és az automatizált felhős mentéseket is.

A kollaborációra más platformokon már egy ideje lehetőség volt, most pedig macOS-en is feltűnnek az Office appok ablakainak jobb felső sarkában a dokumentumon épp távolról dolgozó más felhasználókat jelző ikonok, a szövegben pedig zászlók mutatják, hogy épp hol szerkesztik azt a kollégák vagy ismerősök. Utóbbi folyamat végig valós időben követhető. A szintén frissen érkező automatikus mentések nem csak az adott dokumentum aktuális állapotát rögzítik, de a korábbi verziókat is tárolják, a felhasználóknak így lehetőségük van egy előzménylistán visszagörgetve akár jóval korábbi állapotra visszaállítani az adott dokumentumot. A kollaboráció és az automata mentés a Word, Excel és a PowerPoint macOS-es verziójában is elérhetővé válik.

officmac

A Wordbe a fentieken túl egy új, a gyakran használt csoportok elérésére szolgáló menüpont is érkezik, valamint két biztonsági javítás, mindkettő távoli kódfuttatási lehetőséget iktat ki a szövegszerkesztőből. Az Excel kap egy sor új grafikontípust és új függvényeket is, amelyekkel rövidíthetők az egyes cellák tartalmait meghatározó képletek, illetve fontos újdonság, hogy a táblázatkezelő már a több szálon végzett számításokat is támogatja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PowerPoint a kollaborációs funkciót annyival spékeli meg, hogy egy-egy prezentáció megnyitásakor a felhasználó távollétében módosított diákat kiemeli. A szoftver emellett egy QuickStarter funkciót is kap, amely a prezentációk elkészítésének első lépéseiben hivatott segíteni: egy-egy téma kapcsán felajánl különböző körbejárható alpontokat, illetve dizájnopciókat is. Apró, de hasznos újdonság továbbá, hogy a prezentációknál az egér már virtuális "lézertollként" is használható. A frissítésekből azért az Outlooknak is jutott, a levelező kiterjedtebb támogatást kapott a multitouch gesztusok terén, illetve Google Contacts és Calendar támogatással is kiegészül - valamint itt is bezárt a Microsoft egy távoli kódfuttatást engedő biztonsági rést.

A macOS-es Office felhasználók az elmúlt években jobb híján már elkezdtek megbarátkozni vele, hogy a szoftvercsomag nekik szánt kiadása két-három lépéssel a windowsos verzió mögött kullog (nem is meglepő hogy a Microsoft saját platformját helyezi előtérbe), a legújabb frissítéssel érkező közös kódalapok azonban sokat javíthatnak ezen a helyzeten, még ha nem is feltétlenül hozzák fel közvetlenül egymás mellé a két platformot. A 16.9.0-s, macOS-es Office frissítés a napokban mindenkihez megérkezik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról