:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 4. 12:12

Tovább zsugorodik a Dell XPS 13

Bemutatkozott a Dell XPS 13 notebookjának idei kiadása, a frissítés még kisebb kávákat, 8. generációs Intel processzorokat és eggyel emberibben elhelyezett webkamerát hoz - valamint egy új színopció is érkezik.

A "bolygó legkisebb 13 hüvelykes notebookjával" nyitja CES-es felhozatalát a Dell: a gyártó leleplezte vékony kijelzőkáváiról megismert XPS 13 notebookjának 2018-as kiadását. A legújabb generáció egy hajszállal még tovább zsugorítja a képernyőt körülvevő peremeket, illetve természetesen az Intel processzorainak legújabb, 8. generációja is megérkezik a készülékbe.

Az új modellnél a 13,3 hüvelykes kijelzőt egy 302x199 milliméteres alapterületű házba sikerült begyömöszölni - ez lényegében a 12 hüvelykes panellel szerelt gépektől megszokott méretnek felel meg. Az eszköz legvastagabb pontján 11,6 milliméteres. A kijelző elérhető érintésérzékeny és hagyományos kiadásban is Full HD felbontás mellett, de 4K, azaz 3840x2160 pixeles érintőpanel is elérhető hozzá, amely az sRGB spektrum 100 százalékát képes megjeleníteni. Az eszköz folytatja a vékony szélek által kikényszerített hagyományt, miszerint a webkamera kissé fura pozícióban, a kijelző alatt helyezkedik el, ugyanakkor előrelépés, hogy a szenzor az alsó sáv széléről középre költözött. A 720p-s kamera mellett egyébként egy infravörös érzékelőt is találunk a Windows Hello azonosításhoz.

dellxps12201802

Ami a vasat illeti, az idei XPS 13 elérhető négymagos Intel Core i5-8250U lapkával, valamint az ugyancsak négy maggal dolgozó Core i7-8550U chippel szerelt konstrukcióban is. Előbbi lapka 1,6 gigahertzes alapórajelet és 3,4 gigahertzes turbófrekvenciát biztosít, míg az izmosabb változat értékei 1,8 és kereken 4 gigahertz. Érdekesség, hogy az i7-es variáns egy speciális, GORE néven ismert hőelvezető réteget is kap, amely segít a nagyobb teljesítményű lapka hűtésében - noha mindkét lapka 15 wattos TDP-vel rendelkezik, az AnandTech szerint az új hűtési megoldás már a 27 wattos csúcsértékkel is megbirkózik. A készülékbe emellett akár 16 gigabájt 2133 megahertzes DDR4 RAM kerülhet, továbbá maximum 1 terabájt tárhely.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csatlakozók sora is frissült, a készüléken már három USB-C aljzatot találunk, ebből kettő Thunderbolt 3 támogatással rendelkezik. A készülékre jutott még egy microSD-olvasó, valamint egy headset csatlakozó és egy Noble zár aljzat is, a készülék fizikai rögzítéséhez. A notebook akkuja 52 wattórás, az eszköz pedig nagyjából 1,2 kilogrammot nyom.

dellxps13201801

Az idei modellnél a belső újítások mellett a Dell egy új színt is behoz, a megszokott fekete mellett az XPS 13 már fehér billentyűzettel és csuklótámasszal és arany hátlappal is elérhető. A "fonott" textúrával rendelkező csuklótámasz egyébként a cég szerint könnyen tisztítható, ami nem elhanyagolható szempont, hiszen a fehér felület a fekete társainál jóval látványosabban koszolódik. Az legújabb XPS 13 már megrendelhető, 1000 dolláros indulóáron, illetve 50 dollárral olcsóbban rövidesen egy "Developer Edition" kiadás is érkezik belőle, Linuxszal a fedélzetén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.