Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 3. 15:33

Felvásárlással bővíti az Xcode csapatát az Apple

Ismeretlen összegért bekebelezi a kanadai Buddybuild alkalmazásfejlesztői platformot az Apple. A felvásárolt cég székhelye nem változik, új ügyfeleket viszont már nem fogad.

Idén sem fékezi le bevásárlókocsiját az Apple, a cupertinói vállalat ezúttal a kanadai Buddybuild csapatát kebelezte be. Az akvizíciót a gyártó szokásához híven nem kommentálta, a felvásárolt cég viszont weboldalán hivatalosan is beszámolt a felvásárlásról.

A vancouveri székhelyű Buddybuild mobilalkalmazás-készítők számára kínál fejlesztői eszköztárat, amely egy sor feladatot automatizál, így gyorsítva a munkát. A cég szolgáltatása egyebek mellett az egyes alkalmazásokhoz kiküldött minden "git push-t" követően automatikusan létrehoz egy biztonságos build környezetet, új buildet ad ki az adott alkalmazáshoz, lefuttatja a projekthez kötött unit és UI teszteket, valamint előkészíti az alkalmazást a bétatesztelésre, netán az iOS-en megismert TestFlights-rajtra. A szolgáltatás tetszőleges git szerverrel képes együttműködni.

A cég ügyfelei akár minden új buildet automatizáltan eljuttathatnak a felhasználókhoz, de az élesítést tetszőlegesen ütemezhetik is. A Buddybuild iOS-en a kódaláírási feladatokat, illetve a provisioning profilok kezelését is át tudja venni. A cég SDK-ja mindezek mellett olyan funkciókat is biztosít, mint a bugjelentések fogadása, akár képernyőképekkel kiegészítve, sőt, akár az egyes bugok vagy összeomlások videós visszajátszását is lehetővé teszi. A koncepció nagyon hasonlít a Microsofttól megismert Visual Studio App Centernél látottakra - az Apple most ez utóbbinak is vetélytársat állíthat.

buddybuild

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezt azonban már csak a Buddybuild meglévő partnerei vehetik igénybe, a felvásárlás bejelentésével ugyanis a cég új ügyfeleket nem fogad. A fizető ügyfeleket azért megtartja a vállalat, ők továbbra is teljes értékűen használhatják majd a szolgáltatást - aki viszont az ingyenes kezdőcsomagot vette igénybe, attól idén márciussal el kell köszönnie. Mindezek mellett az Android fejlesztőknek is el kell búcsúzniuk a szolgáltatástól, a vállalat bejelentése szerint ugyanis a Google mobilplatformjának támogatását, az ingyenes csomaggal együtt, március elsején megszünteti, ez persze lévén hogy az Apple tulajdonába kerül a cég, nem meglepő lépés.

A Buddybuild az akvizíció kapcsán kiadott közleménye szerint a csapat a megállapodással az Apple Xcode mérnöki részlegéhez csatlakozik, ahol az iOS közösség számára készít majd fejlesztői eszközöket. A felvásárlással a vállalat székhelye nem változik, az továbbra is Vancouverből dolgozik majd.

Az Apple az utóbbi hónapokban rohamtempóban folytatja a felvásárlásokat, ezek közül a legemlékezetesebb egyértelműen a Shazam bekebelezése, amelynek hírét a cég december közepén erősítette meg - persze a megszokott módon, további részletek nélkül. A felvásárlás összege becslések szerint 400 millió dollár környékére tehető. De a cupertinói cég novemberben az InVisage képalkotó szenzort gyártó startupot is megvásárolta. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Buddybuild pontosan mekkora összegért kerül az Apple birtokába.

a címlapról