Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

Ultraszéles 5K monitorral várja a CES-t az LG

Hlács Ferenc, 2018. január 02. 16:03

A masszív, 21:9-es kijelző Nano IPS panellel érkezik és Thunderbolt 3-mal köthető az izmosabb PC-khez

hirdetés

Csúcskategóriás, ultraszéles monitorral vág a CES elébe az LG: a vállalat új, 34 hüvelykes kijelzője 21:9-es képarány mellett 5K, azaz 5120x2160 pixeles felbontást vonultat fel és Nano IPS technológiára épít. A gyártó által tavaly év végén bejelentett Nano IPS technológia jelentősen feljavított színmegjelenítést ígér azáltal, hogy a panelek LED-es háttérvilágítására felvitt részecskebevonattal képes szabályozni annak pontos színspektrum-kibocsátását, kiszűrve azokat a hullámhosszokat, amelyek negatívan befolyásolnák a panel színreprodukcióját. Ezzel nem csak a színmegjelenítés, de a kontrasztarány is javítható.

A frissen bemutatott, 34WK95U csúcsmonitor az AnandTech szerint jó eséllyel képes a DCI-P3 színpaletta megjelenítésére, noha erről az LG egyelőre nem beszélt - ugyanakkor miután az erre vonatkozó plecsni egy hasonló kategóriát célzó, ugyancsak Nano IPS-re építő monitorjára már felkerült, nem lenne meglepő, ha a 34WK95U is hasonló képességekkel érkezne. Az ugyanakkor biztos, hogy a monitor megkapja a VESA DisplayHDR-600 jelvényét, azaz 600 nites fényerőt produkál és a HDR10-et is támogatja. Az egyedi felbontás elsősorban a 4K tartalmakkal dolgozók számára lehet vonzó, akik teljes méretben nézhetik például a 4K videókat, miközben a kiválasztott videószerkesztő szoftver eszköztára is látható marad.

lguw

Az ultraszéles monitorok piacán az LG az elmúlt években igyekezett lendületesen növelni a jelenlétét, ugyanakkor eddig a 21:9-es kijelzők jellemzően 3840x1600 pixeles felontással dolgoztak, a 34WK95U tehát fontos mérföldkő a cég termékpalettáján. Az ultraszéles kijelzők széles körben kedveltek, a játékosoktól a dizájnerekig, illetve lényegében minden területen, ahol előnyös egyszerre több ablakot nagy méretben megnyitva tartani - vagy ahol korábban két monitort használtak hasonló feladatokra. Érdemes ugyanakkor azt is észben tartani, hogy az új LG modell hivatalosan konzumer eszköz, a fenti adatok fényében azonban nem lenne meglepő, ha egyes professzionális felhasználók is használatba vennék.

Az LG egyelőre a monitoron felsorakoztatott csatlakozók kapcsán nem ment bele a részletekbe, az ugyanakkor tudható, hogy az Thunderbolt 3-mal egyetlen kábellel összeköthető lesz majd az arra alkalmas PC-kkel - ugyanakkor valószínűleg nem túlzás HDMI és DisplayPort aljzatokra is számítani. A gyártó természetesen az idei CES-re is elhozza a monitort, ahol a többi részlet is kiderül majd az eszközről. Az mindenesetre borítékolható, hogy az készülék árcédulája nem lesz épp a legbarátságosabbb, nem lenne meglepő, ha az ár akár kétezer dollár környékére is felkúszna, figyelembe véve hogy hasonló kategóriákban az egy éves modellek is több mint 1600 dollárért kaphatók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.