Szerző: Habók Lilla

2017. december 22. 11:30

Jöhetnek a zenés videók a Facebook szolgáltatásaiba

Már nem csak a zenestreaming szolgáltatók igyekeznek megállapodásokat kötni a kiadókkal a jogtiszta zeneszámok miatt, hanem a Facebook is elkezdte kialakítani a partnerségeket a videós feltöltések és újfajta zenei funkciók érdekében.

Közös megállapodást írt alá a Universal Music Group (UMG) és a Facebook a kiadóhoz tartozó zeneszámok több évre szóló használatáról. A szerződés szerint a felvételeket a Facebook, az Instagram és az Oculus is igénybe veheti majd a szolgáltatáshoz, kimondottan a licencelt dalokat tartalmazó videók feltöltéséhez és más "személyre szabott zenei élményekhez". Az UMG közleménye szerint a mostani bejelentés egy olyan startégiai partnerség alapjaként fog szolgálni, amely újfajta zene-alapú funkciókat fog biztosítani a közösségi oldalon.

A kezdeti időkben a Facebook nem igazán foglalkozott a felhasználók által feltöltött zenés videók jogtisztaságával. Az utóbbi években viszont megváltozott a folyamat, és az oldal elkezdte szűrni és eltávolítani a szerzői jogilag védett hangfelvételeket, illetve más felhasználók is jelenthették a rendszerben, ha ilyen bejegyzést találtak. A kiadóval kötött partneri megállapodás részletei nem derültek ki, de azt mutatja, hogy az eddigi szűrés helyett a közösségi oldal a kiadókkal igyekszik tisztázni a zeneszámok megjelenésének jogi helyzetét. Meglehet, hogy ezt a példát a jövőben újabb kiadókkal kötött szerződések fogják követni.

Azért is lehetett fontos a lépés, mert a Facebook a Watch elindításával a YouTube sikerére pályázik a videoblogger-körökben, és a kezdeti műsorait is ennek megfelelően indította. A vlogokhoz viszont sok esetben szükségesek a háttérzenék, amelyeknek a Facebook ezek szerint igyekezett tisztázni a jogi körülményeit. A hónap elején a közösségi oldal saját hangeffekt- és dalgyűjteményt is megjelentetett, így akár még saját zenestreaming szolgáltatást is indíthatna a Mashable találgatása szerint. A közlemény alapján ugyanis nem csak a videókhoz lesz használható az UMG zenegyűjteménye, hanem idővel új közösségi funkciók és zenei alapú termékek is megjelennek majd a platformon, nem csak Facebookon, hanem Instagramon, Oculuson és Messengeren is.

kiadok_top10

Legnagyobb 10 kiadó a Nielsen 2017-es felmérése alapján (Forrás: Billboard)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Mágneses kapcsolat van a zene és a közösségépítés között. Izgatottak vagyunk, hogy az UMG partnerségével életre kelthetjük ezt Facebookon, Instagramon, Oculuson és Messengeren." - írta Tamara Hrivnak, a vállalat zenei fejlesztésekért és partnerségekért felelős üzletág vezetője. Az UMG digitális stratégiáért felelős igazgatója pedig hozzátette, hogy az együttműködés a zenei kiadók és a közösségi platformok között egy "dinamikus új modellt" jelent: Az első lépés annak bemutatásaként, hogy az innováció és a zeneszerzők megfelelő kompenzációja kölcsönösen erősítik egymást.

A zenei jogvédő szervezetek számára bizonyára szimpatikus a Facebook lépése, hogy igyekszik megfelelő keretek közé terelni a felvételek használatát a szolgáltatásaiban. A YouTube-bal szemben ugyanis sokat emlegetett probléma, hogy ugyan a legnépszerűbb zenestreaming eszköznek számít, mégsem arányosan fizeti a jogdíjat a lejátszások után. A Bloomberg értesülései szerint azonban pont a YouTube is mostanában írta alá a szerződést a Universal Music Grouppal és a Sony-val egy új streaming szolgáltatás miatt. Bár a Facebook az új típusú zenei szolgáltatás alatt nem feltétlenül saját streaming szolgáltatásra céloz, de az iparági források szerint a közösségi óriás is tárgyal közben más kiadókkal, úgyhogy szintén úton lehet a megállapodás a Sony-val és a Warner Music Grouppal egyaránt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról