:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 22. 09:30

Egy év alatt közel kétszeresére duzzadt a DRAM-piac

A harmadik negyedéves forgalom bő 10-ről 20 milliárd dollárra lőtt ki, az utolsó negyedév pedig rekordot dönthet.

Remekül szemlélteti a DRAM chipek iránt jelentősen megnőtt keresletet, illetve az ebből eredő masszív áremelkedést az IC Insights legújabb jelentése. Ez alapján a komplett piac tavalyi harmadik negyedéves, 10,8 milliárd dolláros forgalmát nagyjából 86 százalékkal múlta felül az idei év hasonló időszaka, amely során 19,99 milliárd összértékben keltek el memóriachipek. Az év utolsó, negyedik negyedévére még ez utóbbinál is nagyobb, rekordgyanús 21 milliárd dolláros forgalmat vár az IC Insights, amivel együtt az idei évben 71 milliárdon állna meg az eladott DRAM-okból befolyt bevétel.

Utóbbi összeg 74 százalékkal múlná felül a tavalyi évet, amely az 1994-ben regisztrált 78 százalékos robbanás után a valaha mért második legnagyobb növekedés lenne, az 1993 és 2017 között jegyzett, átlag 13 százalékos növekedést pedig 61 ponttal múlná felül az idei mutató. Érdekesség, hogy a szóban forgó éves gyarapodás az említett intervallumot tekintve a negyedik lenne, amely meghaladja az 50 százalékot. Legutóbb ilyenre hét éve, 2010-ben volt példa.

quartrev

A közel példátlan növekedés több okra vezethető vissza, idén ugyanis mind az adatközpontokhoz szükséges nagy teljesítményű DRAM-ok, mind pedig az alacsony fogyasztású, nagy bitsűrűségű, elsősorban okostelefonokhoz szállított chipek iránt kiemelkedő igény mutatkozott. Ezek mellett a gamer rendszerekhez szükséges memóriák, azaz DDR modulok és GDDR memóriachipek iránt is erős volt a kereslet. A három front együttes hatása hiányt, ez pedig áremelkedést generált, a szélsőséges esetet jelentő konzumer, kiskereskedelmi DRAM modulok ára emiatt nagyjából 80 százalékkal ugrott meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hiányt több okkal magyarázza az IC Insights, amely szerint a gyártók egyszerűen nem voltak felkészülve a kereslet ilyen szintű megugrására, az idei évre egyik nagy piaci szereplő sem tervezett komolyabb kapacitásbővítést. A problémát tetézte, hogy a 10 nanométeres (1x) technológiák több gyártónál kihozatali problémákat okoztak, így bizonyos esetekben még a rendelkezésre álló kapacitást sem sikerült teljesen kiaknázni.

yrrev

A jelentés szerint ugyanakkor a visszaesés borítékolható, az IC Insights pedig még egy nagyobb csökkenést sem zár ki a jövőre évre, vagy legkésőbb 2019-re. A jelentés ezt részben a dél-koreai főszereplők, azaz a Samsung és az SK Hynix kapacitásbővítésére alapozza, utóbbi például a kínai Vuhsziban található gyárkomplexumát 950 milliárd wonból (0,82 milliárd dollár) bővíti. A fejlesztések optimális esetben már jövőre éreztethetik hatásukat, amelynek idővel az árak mérséklődésében is meg kellene megmutatkoznia.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.