Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nyit a Lollipop felé a Google Assistant

Hlács Ferenc, 2017. december 15. 12:54

Andorid Lollipopot futtató okostelefonokon és Nougat, illetve Marshmallow rendszerű tableteken is elérhető lesz a Google Assistant - a földrajzi terjeszkedés ugyanakkor nem akar felpörögni.

hirdetés

Terjeszkedik a Google Assistant, a keresőóriás személyi asszisztense új hardverek helyett, mint az okoshangszórók vagy háztartási gépek, ezúttal a hazai pályán igyekszik nagyobb teret hódítani. A vállalat bejelentette, a segéd a Lollipop néven is ismert Android 5.0-t futtató okostelefonokra, illetve a 7.0 Nougat, és 6.0 Marshmallow főverziójú szoftverrel szerelt táblagépekre is eljut. Utóbbi lépés sajnos továbbra sem globális, az egyelőre csak az Egyesült Államokban lévő, a rendszert angol nyelven használó felhasználók tabletein élesedik.

Az asszisztens ugyanakkor így is jelentős tömegek készülékeire juta el, hiszen a Google december 11-i adatai alapján a Lollipop variánsok, azaz az Android 5.0 és 5.1 továbbra is a teljes telepített bázis 26,3 százalékáért felelnek. A legnagyobb szelet a Marshmallow-t illeti, 29,7 százalékkal, így utóbbi rendszernél a táblagépes nyitás is érezhető növekedést hozhat a virtuális segéd használatában - ahogy a Nougat esetében is, utóbbi összesen 23,3 százalékon áll. A keresőóriás számára kézenfekvő táptalajt jelentenek a korábbi Android verziók, ha a virtuális asszisztensek szegmensében előre akar törni, már csak azért is, mert legújabb rendszere, az Oreo piacrésze saját bevallása szerint alig 0,5 százalékon áll.

googassistnt

A "visszafelé" terjeszkedést a Google nem most kezdte, már idén februárban elérhetővé tette az Assistantet az Android 6.0 Marshmallow-t futtató okostelefonokon is. A frissítés a Google Play Servicesen keresztül mindenkihez megérkezik a támogatott régiókban, ezek listáját a Google kapcsolódó blogposztjában közli - sajnos nem meglepő módon Magyarország továbbra sincs rajta. A frissítés nem kötelező, az Assistant telepítése előtt a rendszer rákérdez, hogy beleegyezik-e a felhasználó a telepítésbe. Amennyiben igen, a segéd ikonja az alkalmazáslistára kerül. Az Ars Technica információi szerint a "modern" telefonokon a segéd (bekapcsolt kijelző mellett) az ismert "Ok Google" hangparancsra, vagy a Home gombot hosszan nyomva is elérhető lesz, míg a régebbi modelleken az app ikonra bökve indíthatjuk el az asszisztenst, amelytől aztán kérdezhetünk, emlékeztetőket állíthatunk be vele vagy épp az okosotthon-kiegészítőket vezérelhetjük rajta keresztül.

Ha egyébként valakinek már nagyon fájna a foga a Google virtuális segédjére, azt kerülőúton is beszerezheti, az asszisztens ugyanis a cég Allo chatalkalmazásában is elérhető. Ez ugyanakkor nem jelent teljes értékű alternatívát az önálló segéddel szemben: míg olyan feladatokat az Allóból elérhető Assistant is ellát, mint az időjárás lekérdezése, netán emlékeztetők, naptáridőpontok beállítása, az okosotthon kiegészítőket például már nem látja a szoftver.

A kezdeményezés tehát dicséretes a Google részéről, lassítania ugyanakkor nem szabad: a piacvezető Amazon Alexa funkciói folyamatosan bővülnek, sőt a segéd már a vállalati szegmens felé kacsintgat, eközben pedig a másik feltörekvő rivális, a Samsung gépi tanulásos startup bekebelezésével fejleszti tovább saját termékét, a Bixbyt. Döcögősen bár, de első, kifejezetten virtuális asszisztensére építő hardvertermékével, a HomePod okoshangszóróval az Apple is úton van a piaci rajt felé, ugyanakkor a cég szénája a területen nem áll túl jól, miután nemrég bejelentette, az ünnepi szezonról jövő év elejére odázza annak rajtját.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.