Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 17. 13:40

Az NEC bemutatta Transmeta Crusoe-alapú hordozható számítógépét

A tokiói World PC Expo rendezvényen az NEC bemutatta LaVie MX nevű hordozható számítógépét, melyben a Transmeta 600 MHz-es Crusoe processzora működik. A gépben 128 MByte memória, 20 GByte kapacitású merevlemez és 10,4 inch képátlójú színes kijelző található.

A Transmeta által fejlesztett Crusoe proceszorok VLIW architektúrán alapulnak és az úgy nevezett Code Mprhing eljárás segítségével képesek az x86 programok futtatására. A Crusoe legnagyobb előnye a jelenlegi mobil processzorokkal szemben az igen alacsony energiafogyasztás, az NEC LaVie MX a gyártó szerint egy akkumulátorfeltöltés után akár 11 órán át is képes megszakítás nélkül üzemelni.

Az NEC LaVie MX számítógép - mint azt sok más esetben már láthattuk - eleinte csak Japánban lesz megvásárolható, az áráról egyelőre nincs tudomásunk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról