Szerző: Hlács Ferenc

2017. december 7. 13:23

Két új kriptodevizával is bővít a Revolut

A neobank mától a bitcoin mellett az ethert és litecoint is támogatja, amelyek vásárlására minden, a platformon elérhető valutával lehetőség van.

Szélesre tárja kapuit a kriptodeviza előtt az egyik legismertebb challenger bank, a brit Revolut. A vállalat már júliusban bejelentette, hogy platformja bitcoin támogatást kap, azaz ügyfelei válthatnak, tarthatnak számlájukon, illetve utalhatnak is bitcoint, akárcsak bármilyen más valutát - a támogatott kriptopénzek sora pedig most tovább bővül. A csapat a TechCrunch Disrupt konferenciáján jelentette be, a bank már a litecoint és az ethert is támogatja, mintegy 25 "hagyományos" deviza mellett. Az újonnan bevezetett kriptopénzek várhatóan ma jelennek meg a cég alkalmazásában.

A Revolut vezérigazgatója, Nikolay Storonsky szerint a bevezetés fő oka, hogy meg akarták könnyíteni a kriptovalutákkal való ismerkedést, illetve azok használatát a felhasználóknak. Annak ellenére ugyanis, hogy az elmúlt évek egyik legfelkapottabb pénzügyi-technológiai trendjéről van szó, az átlagfelhasználó számára továbbra sem triviális a kritpovaluták használatba vétele.

A bank épp ezért amit tud automatizál, ha például egy ügyfél számlájáról egy vásárlásnál elfogy az aktuális deviza, a rendszer a kriptopénzt automatikusan átváltja számára. Az egyelőre nem világos, hogy egy hasonló automatikus váltásra az app hogyan figyelmeztet, illetve kér-e előzetes beleegyezést hozzá - kellemetlen meglepetés lehet, ha bármilyen jelzés nélkül derül ki, hogy az ügyfél már napok óta a kriptopénzét költi. Eddig mindenesetre a terület iránt érdeklődő Revolut ügyfelek elégedettnek tűnnek, a vezérigazgató szerint a kriptovaluták bevezetését megelőző egyhetes bétateszt során mintegy tízezer felhasználó összesen egymillió dollár értékben kereskedett kriptopénzzel a platformon.

 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyszerű használat mellett a Revolut az árakkal is igyekszik magához édesgetni az ügyfeleket, a kriptotranzakciókért ugyanis több más platformot alálicitálva 1,5 százalékos díjat számol fel, ráadásul a kriptopénzek vásárlására a Revolutban elérhető mintegy 25-féle deviza bármelyikével lehetőség van, beleértve a magyar forintot is, így megspórolható plusz egy kör pénzváltás és annak költsége is.

Az utóbbi időben mind a Revolut, mind pedig a kriptovaluták csillaga egyértelműen felfelé ível. A "neobank" az elmúlt két évben több mint egymillió felhasználót gyűjtött maga köré Európában és mintegy 42 millió tranzakciót dolgozott fel. A bank legnagyobb erőssége, hogy olyan prepaid kártyát kínál, amellyel a fizetés vagy készpénzfelvétel során az átváltás mindig az aktuális legjobb árfolyamon zajlik, ezzel jóval olcsóbbá téve a műveletet, mint a hagyományos pénzintézetek esetében, amelyeknél sokszor egy sor, nehezen átlátható díj is felbukkan. A cég, saját bevallása szerint legalábbis, összesen 160 millió dollárt spórolt meg ügyfeleinek a külföldi valuták átváltásánál.

Ami pedig a kriptovaluták erősödését legjobban illusztrálja, az a bitcoin szárnyalása, annak értéke ugyanis a mai napon délben már jócskán 14 ezer dollár fölött járt, ezzel 24 óra alatt elképesztő tempóban, mintegy kétezer dollárral drágult - év elején, januárban pedig a bitcoin árfolyama 800 dollár volt. A mostani kilövés mögött jó eséllyel az áll, hogy az amerikai értékpapír-piaci felügyelet zöld utat adott a tőzsdéken a kriptodeviza határidős kontraktusok bevezetésének, így azok a hagyományos pénzügyi eszközök mellett lesznek bevethetők az értékpapír-piacon.

a címlapról