:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 5. 09:30

Egészségeset nőtt a szerverpiac

A gyártók árbevétele és az értékesített darabszám is szépen gyarapodott tavalyhoz képest. A kiszolgálók iránti kereslet oroszlánrésze továbbra is a felhőszolgáltatóknak köszönhető.

Szépet ment a harmadik negyedévben a szerverpiac - derül ki az IDC egyik friss elemzéséből. A piackutató kimutatása szerint tavalyhoz viszonyítva 19,9 százalékkal, közel 17 milliárd dollárra nőt a teljes piac negyedéves forgalma. Ezzel párhuzamosan az értékesített darabszám is felkúszott 11,1 százalékkal, így összesen 2,67 millió darab különféle kiszolgáló kelt el. Az ugrást elsősorban az új platformok megjelenésének tulajdonítja az IDC, ugyanis az elmúlt hónapokban mind az Intel, mind pedig az AMD új fejlesztést mutatott be, amely felpezsdítette az értékesítéseket.

Az IDC három kategóriára szétválasztva is közli a harmadik negyedéves értékesítéseket. Ez alapján az alsóházba sorakozó különféle megoldások iránt 19,3 százalékkal nőtt a kereslet, így darabszám és forgalom alapján továbbra is ezek a megoldások teszik ki a torta legnagyobb részét, a szóban forgó három hónapban ezek 14,2 milliárd dollárt hoztak a konyhára. Ennél nagyobb, 26,9 százalékos növekedést produkáltak a középkategóriás termékek, amelyekből összesen 1,4 milliárd dollárt hoztak. Végül, de nem utolsó sorban a felsőkategóriás (mainframe) megoldások következnek, ezek forgalma 19,3 százalékkal, 1,3 milliárdra nőtt, részben az IBM z14 piacra kerülésének hála. Utóbbival kapcsolatban az IDC megjegyzi, hogy hosszútávon további csökkenés várható a nagy és drága rendszerek piacán, kisebb, az időszakos frissítések által generált kisebb kiugrásokkal.

servq3

A felvevőpiac oldaláról továbbra is a nagy felhős szolgáltatók (hyperscalers) adatközpontos beruházásai jelentik, gyakorlatilag az összes meghatározó vállalat kvázi folyamatosan bővít, beleértve a Microsoftot, a Facebook-ot, vagy az Amazont. A tervezést-gyártást- beszerzést több eseteben már házon belül végzik a nagyobb szereplők, amire jó példa a Facebook Open Compute Project, vagy a Microsoft Project Olympus, amelyek saját, egyedi igények mentén tervezett szervereket, illetve egyéb adatközpontos komponenseket, például tarolókat takarnak - ebből nagy részt az ODM-szereplők (bérgyártók) profitálnak, a hagyományos gyártók nem. A jelenségre jó példát mutat az IDC mérése, hisz egy év leforgása alatt bő 45 százalékkal, 4,1 milliárdra nőtt az ODM-ek forgalma - ami mutatja az iparág drámai átalakulását.

Ennek ellenére a nagy márkák sem panaszkodhatnak, legalábbis egyelőre, a legtöbb szereplő növelni tudta forgalmát. A lista élén továbbra is a HPE/H3C áll, amely az előző évhez képest hajszálnyi, 1,1 százaléknyi csökkenést produkált, amivel együtt a piac 19,5 százalékát sikerült megszereznie. A második helyezett Dell ennél nem sokkal kevesebbet, 18,1 százalékot vágott zsebre, amely kicsivel több mint 3 milliárd dolláros bevételt jelentett. Ez 37,9 százalékos javulás az előző évhez képest, tehát a Dell hatalmasat ugrott előre, amivel már csak karnyújtásnyira van a hőn áhított piacvezető pozíció. A IDC szerint ez nagy részt az EMC felvásárlásnak köszönhető, az ezzel megszerzett erős tárolós kompetenciát kihasználva több szervert képes értékesíteni a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A harmadik helyen az IBM áll, amely ugyancsak növelni tudta részesedését, a 26,5 százalékos javulás 1,1 milliárdos forgalomra volt elég. A Nagy Kék szereplésének érdekessége, hogy a szerverek saját, POWER processzorral érkeznek, míg a többiek szinte teljes egészében x86-os Intel Xeonokra építenek. A negyedik helyen a Cisco áll, amely 6,9 százalékkal 993 millió dollárra tornászta fel forgalmát. Az ötödik helyen a Lenovo zárt, amely 12,6 százalékos csökkenést produkál, aminek ellenére sikerült megelőzni az elmúlt néhány negyedévben dinamikusan növekvő Huawei-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.