Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 1. 11:33

Integrált NB-IoT modemmel érkezik a MediaTek új rendszerchipje

Az MT2621 például viselhető eszközökhöz, biztonsági szenzorokhoz, vagy okos mérőeszközökhöz lehet jó választás.

Új, IoT-hez tervezett rendszerchipet mutatott be a MediaTek, amelyet az iparág első integrált, kettős üzemmódú modemmel szerelt központi egységének titulált a gyártó. A tajvani cég termékébe épített rádiós egység ugyanis a GSM/GPRS adatátvitel mellett a következő évek egyik várhatóan meghatározó fejlesztését, az NB-IoT-t is támogatja. A modem, illetve az annak működéséhez szükséges kvázi összes egység mellé egy darab MCU (mikrokontroller) került, a MediaTek ugyanis elsősorban fogyasztásérzékeny felhasználási területeket célz legújabb fejlesztésével. Ennek megfelelően majd elsősorban viselhető eszközökből, biztonsági szenzorokból, illetve okos mérőeszközökből köszönhet majd vissza az MT2621 típusjelzésű chip.

mediatek

A rendszerchipbe épített szélessávú front-end modul az egyre korosodó GSM/GPRS mellett az összes, a 3GPP Rel-14 által definiált ultraalacsony-, alacsony-, és középfrekvencia támogatására fel lett készítve, beleértve a négysávos (quad-band) működést is. A chip tartalmazza a PMU-t (Phasor Management Unit), a basebandet, az RF részt, a modem DSP-t, valamint egy integrált antennát, így mindössze egy SIM kártya is elég lehet az adatkapcsolat kialakításához. A modem támogatja a dual standby funkciót, amivel a rendszer szükség szerint a GSM/GPRS és NB-IoT hálózatokon egy időben fel lehet jelentkezve. Emellett Bluetooth 4.2 támogatással is rendelkezik a chip, így ahhoz akár külső szenzorok is egyszerűen társíthatóak.

A modemes rész mellét egyetlen, ARM7 utasításarchitektúrára alapozó MCU-t tartalmaz az MT2621. A fogyasztása kritikus szempont volt a rendszerchip tervezésénél, így a végrehajtóegység órajelét 260 MHz-re állította a MediaTek, ám a megcélzott eszközök szerény számítási igényét tekintve ez vélhetően így is bőven elégséges kapacitást kínál majd. A mag mellé 160 kilobájt PSRAM került, amelyet a különféle mikrokontroller alkalmazások használhatnak, ezek tárolósához 4 megabájt beágyazott flashmemóriát helyezett el a MediaTek. A chipre építők a dedikált interfészeket kiaknázva akár kamerát, hangszórót vagy mikrofont is kapcsolhatnak a rendszerchiphez.

Küszöbön az NB-IoT korszak

Az egészen fiatal szabványnak számító, a 3GPP által mindössze tavaly nyáron sztenderdizált NB-IoT kis energiafelhasználás mellett biztosít kitűnő beltéri lefedettséget, ezért épületen belüli szenzorok vagy más, kis adatforgalmat igénylő gépek első számú kommunikációs infrastruktúrájává válhat. Az NB-IoT kiépítése a szolgáltatók számára mondhatni rutinfeladat, mivel a rendszer licencelt frekvenciákon üzemel (jelen esetben a 800-as és a 900 MHz-es spektrumban), és relatíve alacsony sávszélességigényének köszönhetően egy meglévő frekvenciablokk egy része is allokálható hozzá, de akár a védősávokban is működhet anélkül, hogy más szolgáltatások működését veszélyeztetné. A félduplex rendszer maximális sávszélessége 250 kbps letöltési irányban, így elsősorban kisebb adatcsomagok továbbítására alkalmas.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az NB-IoT további előnye, hogy az általánosan elterjedt GSM-technológiákkal elérhető hálózati lefedettséghez képest lényegesen jobb vételi karakterisztikát biztosít, így a jelveszteség ellenére beltérben is problémamentesen használható, kis adóteljesítmény mellett is. A technológia energiahatékonyságát emellett jól jellemzi, hogy egyes eszközöknél, jellemzően szenzoroknál két AA-méretű akkumulátorral akár tízéves üzemidő is elérhető. A Magyar Telekom épp a napokban kapcsolta be az egyelőre csak a fővárosra kiterjedő NB-IoT szolgáltatását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról