Szerző: Habók Lilla

2017. november 28. 11:30

Rendőrök büntethetnék a szabálytalan brit drónkezelőket

Többek közt a drónok és a repülőgépek újabb ütközését szeretné elkerülni a brit kormány, ezért az eddigi szabályokat törvényi erőre emelné jövőre a kormány, és a rendőrségnek is több hatalmat adna az elszámoltatáshoz.

Bejelentette az Egyesült Királyság, hogy tavasszal hozza nyilvánosságra a drónokkal kapcsolatos törvénytervezetet, amelynek célja a drónok nem biztonságos vagy bűncselekményt okozó használatának megakadályozása - írja a brit kormányzati oldal. Ez a szabályozás lenne az eredménye az elmúlt évben futó nyilvános konzultációnak a drónok fizikai és magánéleti biztonságot egyaránt garantáló használatával kapcsolatban.

A rendőrség a korábbinál sokkal nagyobb jogkört kapna a közelgő dróntörvény és a másodlagos jogszabályi módosítások bevezetésével. Elrendelhetik többek közt a rendőrök a drón kezelőjétől a jövőben, hogy földre vigye az eszközt. Továbbá elkobozhatják annak egyes részeit, ha felmerül a gyanúja, hogy bűncselekményt követtek el vele.

Ezenkívül a 250 grammnál nagyobb drónok tulajdonosainak várhatóan regisztrálni kell majd az eszközüket, hogy nagyobb legyen az elszámoltathatóság. A felhasználóknak a drón kezeléséhez ki kell tölteni a biztonsági tudatosságot felmérő teszteket, és olyan alkalmazást is kell majd használni, amellyel hozzáférnek, hogy a tervezett reptetési időpontokban "biztonságosan és jogszerűen" lehet a légteret használni. Azonban a nagyjából 120 méter (azaz 400 láb) magasság fölé egyik jármű sem emelkedhet a tervezett törvényjavaslat szerint. A szabály betartása érdekében a kormány a gyártókkal is "szorosan együtt dolgozik" egy geokerítés létrehozása érdekében, hogy a drónok ne léphessenek a tiltott zónákba.

drone_code_repulo

Részlet a Drone Code-ból

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Egyesült Királyság jelenleg is rendelkezik drónszabályozással (Drone Code), ami nem rendőri intézkedésekkel, hanem a tulajdonosok informálásával igyekszik jó útra terelni a használatot. Mégis előfordult már több olyan eset, mikor a drónok és a repülőgépek közötti ütközés emberek életét veszélyeztette, ezért igyekszik a kormány az eddigi javaslatokat törvényi szintre emelni.

Ezzel ellentétben hazánkban a szabályozás túl szigorú, ugyanis a használat előtt 30 nappal kérelmet kell(ene) benyújtani a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalához egyedi tevékenységi és eseti légtérengedély érdekében. Az egy évvel ezelőtt beharangozott hazai drónszabályozás ezt a kevésbé életszerű szabályt igyekezett volna leváltani, de a bevezetés még mindig várat magára. Az itthoni szabályozás valószínűleg az európai uniós törvényhez fog igazodni, amelynek bevezetéséről egyelőre szintén nem lehet tudni pontos időpontot. Az EU-s szabályokhoz egyfajta mintát jelenthet majd a jövő tavasszal megjelenő brit törvénytervezet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról