Szerző: Vörös Péter

2000. március 1. 19:40

Amerikában már negyedik hónapja emelkednek a kiskereskedelmi PC árak

Bár az eladási számok növekedése lassult, a kiskereskedelmi értékesítésnél már folyamatosan a negyedik hónapja emelkednek a PC árak, ami arra utal, hogy az otthoni PC piac kezd lassulni. Az áremelkedésnek több oka van: 1. a processzor és memória hiányjelenségek egyértelmuen ezt a trendet erosítették (ez mostanra - szerencsére - már a múlté); 2. az IBM kiszállt a piacról, amit most már lényegében a Compaq, a Hewlett-Packard és az Emachines határoz meg - márpedig a verseny csökkenése általában az árak emelkedéséhez szokott vezetni; 3. csökkent a kereslet a 600$ alatti PC-k piacán, ami érdekes módon ez esetben szintén az átlagárak emelkeséhez járult hozzá.

Bár az eladási számok növekedése lassult, a kiskereskedelmi értékesítésnél már folyamatosan a negyedik hónapja emelkednek a PC árak, ami arra utal, hogy az otthoni PC piac kezd lassulni. Az áremelkedésnek több oka van: 1. a processzor és memória hiányjelenségek egyértelmuen ezt a trendet erosítették (ez mostanra - szerencsére - már a múlté); 2. az IBM kiszállt a piacról, amit most már lényegében a Compaq, a Hewlett-Packard és az Emachines határoz meg - márpedig a verseny csökkenése általában az árak emelkedéséhez szokott vezetni; 3. csökkent a kereslet a 600$ alatti PC-k piacán, ami érdekes módon ez esetben szintén az átlagárak emelkeséhez járult hozzá. Az Emachines (amely foleg 600$ alatti gépeket árul) a kiskereskedelmi piac 12,9 %-át szerezte meg, ezzel a harmadik helyre jött fel a Compaq (34%) és a HP (32,1%) mögött. Az Apple a negyedik helyezett 10,9%-kal. A januárban eladott 1000$ alatti gépek 62%-ában Intel processzor volt, ami jelentos eloretörés e területen az AMD-vel szemben. Kérdés persze, hogy az alkatrészárak csökkenése vajon PC árcsökkenéshez fog-e vezetni, vagy inkább ahhoz, hogy a gyártók ugyanazon az áron jobban felszerelt készülékeket fognak kínálni? [CNET]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról