:

Szerző: Habók Lilla

2017. október 26. 16:43

Az Amazon Key a lakásba is beengedné a futárokat

Eddig heves elutasítással fogadják a felhasználók az Amazon Key újonnan beharangozott okosotthon-rendszerét, amely automatikusan beengedné a lakásba a futárokat, ha a Prime-tag vásárló úgy adja le a rendelését.

Bejelentette az Amazon, hogy a Prime-tagok az Egyesült Államokban hamarosan már úgy is kiküldhetik a csomagjaikat az otthonaikon belülre, hogy éppen nem tartózkodnak a közelben. A vállalat az Amazon Key "biztonságos otthoni hozzáférési" rendszert kínálja a probléma megoldására, mikor valaki nem tudja megoldani, hogy egész nap otthon várja a futárt vagy akár más szolgáltatót távolról beengedjen a lakásába. Az eddigi lehetőségek között például a lábtörlő alatt hagyott kulcs vagy az ajtó elé készített csomag szerepelt, de a vállalat megpróbál ennél egy fokkal jobb megoldást kínálni az új rendszerrel, legalábbis a saját állítása szerint.

Az Amazon Key otthoni készlet 250 dollárért egyrészt a Kwikset vagy a Yale okos zárát foglalja magába, másrészt pedig a vállalat új 1080p-s Cloud Cam biztonsági kamerájának, éjjel is működő speciális (Key Edition) változatát, amelyet az Amazon akár ingyen beszerel - magyarázza az Ars Technica. Ezek egyébként külön is megvásárolhatóak, ha valaki rendelkezik valamelyikből egy másik, kompatibilis változattal.

Mikor a rendszer működik, és a vásárló a kiszállítást az otthonán belülre kérte, akkor a kiküldés napján és annak konkrét időpontjában üzenetet kap a vállalattól. Az Amazon távolról ellenőrzi, hogy a futár a megfelelő helyen és időben van-e a csomaggal, kinyitja a zárat és bekapcsolja a kamerát. A vásárló akár valós időben is követheti a kiszállítást vagy később felvételről megtekintheti.

01:38
 

Amazon Key - October 2017

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Amazon futáron kívül a Key In-Home Kit vásárlói másokat is beengedhetnek távolról a rendszerrel az általuk meghatározott időszakban, például nyaralás alatt a kutyasétáltatót, a bejárónőt vagy a családtagokat és a barátokat - kód és kulcs meghagyása nélkül. A módszer a cég szerint jó lehet azok számára, akik a nap nagy részében nem tartózkodnak a lakásban, illetve ahol nem lehet máskülönben sem biztonságosan elhelyezni a csomagokat. Arra viszont külön felhívja az Amazon a figyelmet, hogy akik albérlőként vagy legalábbis nem tulajdonosként élnek a lakásban, a tulaj engedélye nélkül nem szerelhetik be a rendszert.

Biztonsági szempontból azonban mindenképp érdemes körültekintően kezelni a megoldást, ahelyett, hogy a vásárló az Amazonra bízná az otthona biztonságát. A szolgáltatás eddigi véleményezői szinte kivétel nélkül erőteljesen kritizálják az ötletet, különböző okokból. Egyesek meglátása szerint maga a zár nem lehet kevésbé biztonságos mint egy hagyományos megoldás, de az internethez kapcsolt bejárati ajtó erősen kiszolgáltatottá teheti a tulajdonost. Nem csak maga az Amazon és a kétes háttérrel rendelkező szállítói jelenthetik a problémát, hanem a helyzetet kihívásként kezelő internetes támadók is, akik továbbadhatják a felhasználók adatát bármely más vállalatnak vagy bűnözőnek. Az Amazonnak pedig nehéz lenne meggyőzni a felhasználókat, hogy a rendszere teljesen biztonságos lenne az internetes támadások ellen.

A termék egyelőre november 8-tól csak az Egyesült Államok 37 városában lesz elérhető 250 dolláros áron. Egyaránt működni fog az aznapi, egynapos, kétnapos és a hagyományos kiszállítással. Arról azonban nem nyilatkozott a vállalat, hogy tervezi-e a szolgáltatás kiterjesztését más országokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.