:

Szerző: Habók Lilla

2017. október 25. 15:09

Hamarosan érkezhet Facebookra a 4K videó

Már egy-egy kósza 4K-s videó elérhető a Facebook felületén, és a vállalat is megerősítette, hogy teszteli a jobb minőségű megjelenítést. Zuckerberg cége belátta, hogy 720p-s felbontással nem lehet videós szolgáltatást építeni.

Nemsokára búcsút lehet mondani a Facebookon megjelenő homályos videóknak, mivel a cég megerősítette a TechCrunch kérdésére, hogy már teszteli a 4K videófeltöltési lehetőséget és az UHD-1 felbontást. Néhány céges oldal már most is képes 4K videókat közzétenni a közösségi oldalon, illetve ebben a minőségben lehet megtekinteni is a felvételeiket.

A változás minden bizonnyal a Facebook régen beharangozott saját videós szolgáltatásával áll összefüggésben, amelyet először az Egyesült Államokban indított el, de a cég ígérete szerint "hamarosan" elérhető lesz minden néző és tartalom előállító számára. A Watch élő vagy felvételről lejátszott, a Facebook számára készített egyedi műsorokból áll, amelyek egy tematika köré csoportosulnak vagy pedig egy történeti szálat követnek, akár egy videoblogger önálló tartalmait vagy egy híres ember meghívott vendégeit mutatják be - vagyis a szolgáltatás a Facebook saját fejlesztésű YouTube-kihívója.

A televízióval és más videós platformokkal versenyző Facebook Watch-nak szinte alapkövetelménye lenne, hogy a tartalmak nézhető minőségben jelenjenek meg, de eddig a közösségi oldal videóit ez kevésbé jellemezte. Néhány példa az új felbontási minőséggel készült felvételek közül már most is elérhető a Facebookról, mint például egy játék stream vagy egy zenei videoklip.

facebook-4k-video

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Elképzelhető, hogy a Facebook a jövőben a néhány perces videókon túl a hosszabb formátumú filmek piacára terjeszkedik, amely terepen már olyan erős versenytársakkal kell szembenéznie a YouTube-on túl mint például a Netflix. Viszonyításképp a YouTube már 2010-ben elkezdte a kísérletezést a 4K videólejátszással, majd 2015-re teljesen kiterjesztette platformon, 2016-tól pedig az élő stream során is elérhető a magas felbontási minőség.

Ehhez képest a Faceobook csak idén júliusban kezdte támogatni a 4K-t az élő 360 fokos stream kapcsán a közösségi oldalon. A hagyományos videók viszont sokáig megragadtak a 720p-s felbontásnál, valószínűleg a gyakori mobilhasználat miatt - ugyanis több mint havi 1 milliárd aktív felhasználó csak mobilról nyitja meg az oldalt a 2016-os év végi adatok szerint. Ezen a hozzáálláson (de nem feltétlen a mobilhasználati arányon) változtathat a Facebook Watch, amennyiben a cég világszinten kiterjeszti a szolgáltatást, és a videónézőknek már nem lesz elég a jelenlegi minőség, mivel ennél magasabb felbontáshoz szoktak hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról