:

Szerző: Marton Mátyás

2017. október 24. 09:30

Elindult az Amazon eddigi legnagyobb szélfarmja

Már az ötödik szélfarmot nyitotta az Amazon Taxasban, az Indiánában, Észak-Karolinában, Ohióban és Virginiában működő projektek után. Az öt központ összesen 2,6 millió megawatt órányi energiát állít elő minden évben, amely 240 ezer amerikai háztartás ellátására is elég lenne.

Az Amazon múlt héten jelentette be, hogy elindult a vállalat eddigi legnagyobb szélfarmja. Az Amazon Wind Farm Texas évente több mint egymillió megawattórányi energiát tud előállítani. A Scurry County-ban található létesítménynek több mint 100 turbinája van, mindegyik nagyjából 100 méter magas, a propellerek átmérője pedig kétszer akkora mint egy Boeing 787 szárnyfesztávolsága - írja az Amazon közleménye.

A szélfarmot a Lincoln Clean Energy építette, amely az Amazonnal egy hosszútávú  szerződést kötött, eszerint az Amazon használja fel a kitermelt energia 90 százalékát. "A megújuló energiába való befektetéssel mindenki nyer. Jó a vásárlóinknak, a közösségeinknek, a vállalatainknak, és a bolygónak." - tette hozzá Kara Hurst, az Amazon környezetvédelmi vezetője. Hurst elmondta, hogy a vállalat már 18 szél- és napenergia-telepet működtet, további 35 pedig tervezés alatt van. Az Amazon célja, hogy a jövőben a nemzetközi infrastruktúrájukat 100 százalékban megújuló energiákkal működtesse.

amazon_bezos_szeleromu

Az Amazon hivatalos közleményében nincs szó arról, mire kellene ekkora energiaforrás, de lehetséges, hogy a beruházás a második óriástelephelyhez köthető. Az Amazon HQ2 helye még nem hivatalos, folyamatosan küldenek különböző ajánlatokat a városok. A telephely felépítése 5 milliárd dollárba kerül, és több mint 50 ezer embernek fog munkát adni. Az irodák és adatközpontok 740 ezer négyzetméteres területet foglalnak majd el az eddig közölt adatok szerint.

Más cégek is zöldülnek

Nem Jeff Bezos vállalata az első, amely megpróbálja tiszta árammal ellátni a telepeit és irodáit. A Microsoft egy 15 éves szerződést írt alá a General Electric-kel, amely 37 megawatt energiát szolgáltat az Írország déli részén található szélfarmról. Ekkora energiamennyiség már elegendő lenne 40 ezer ház áramellátására is, a Microsoft viszont a felhőszolgáltatásait fogja támogatni a GE-től kapott energiával.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egyre több techvállalat áll át megújuló energiára. A Facebook a virginiai adatközpöntját fogja napenergiával működtetni. A cég a Dominion Energyvel kötött megállapodást, aminek köszönhetően a virginiai szerverpark áramellátását napelemek fogják biztosítani. Ennek oka nem csak a környezetvédelem, hanem a költségvetések csökkentése is. Sok vállalatnál a fenntartási költségek akár az éves bevételek felét is kitehetik.

Úgy látszik a techóriások közül a Google a legzöldebb, amely az év végére már 100 százalékban szél és napenergiával fogja ellátni az adatközpontjait és az irodáit. Urs Hölzle a Google technológiai infrastruktúráért felelős alelnöke elmondta, hogy a 14 amerikai adatközpont fele nem okoz semmilyen szennyezést a telephelyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról