Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az amatőröknek kedveznek az Adobe újdonságai

Habók Lilla, 2017. október 20. 17:30

Szinte mindenbe igyekszik beépíteni az Adobe a tavaly bejelentett Sensei AI támogatást, és megkönnyíteni a felhasználók munkáját, legalábbis a cég álláspontja szerint.

hirdetés

Számos újdonságot és bétából kikerülő alkalmazást mutatott be az Adobe a minden évben megrendezett MAX konferencia idei eseményén Las Vegas-ban. Sok bejelentés az Adobe zászlóshajóját, a Creative Cloudot érinti, amelyen belül megújul az Adobe XD, a Lightroom CC és a korábban Project Felixként emlegetett Dimension CC, emellett számos kisebb új eszköz indul

Egyik legfőbb újdonság, hogy kikerül béta verzióból az Adobe XD, amellyel a UI és UX designerek a cég szerint könnyű prototípusokat és wireframe-eket készíthetnek alkalmazásokhoz és weboldalakhoz egy interaktív, platformfüggetlen tervezői felületen. Az eszközt a vállalat még 2016-ban kezdte tesztelni Adobe Experience Design néven, és mostanra érte el a publikus kiadást. A tervek szerint a designereket abban segíti a program, hogy csak a saját munkájukra kelljen fókuszálni a fejlesztés többi része helyett. A szolgáltatás azonban még most sem érte el végső változatát, még sok fontos funkció hiányzik, úgy mint a JPG export vagy a layout gridek támogatása. Továbbá más integrációkat is be fog építeni az Adobe, várhatóan a designerek és fejlesztők közti együttműködést segítő Zeplint, vagy a digitális termékek implementációját támogató Symplit.

Mindent minél egyszerűbben

Érkezik ezenkívül a fotókezelő és szerkesztő Lightroom CC új verziója, a régi pedig Lightroom Classic CC néven folytatja tovább működését. A korábbi változat ugyanis a inkább asztali központú alkalmazást helyezte előtérbe, az újabb pedig már egy felhőközpontú eszköz, amely a legtöbb funkciót kínálja a klasszikus változatból, de nem mindet. A cég az új változathoz jelentős teljesítményjavulást és gyorsabb előnézeti kép generálást ígér. A Sensei mesterséges intelligencia és gépi tanulás alapú platformját is bevonta a cég az új megoldásba, amely automatikusan szkenneli és indexeli a fotókat, hogy azok azonnal kereshetőek legyenek a programban. Az új megoldás azonban a régi felhasználók számára nem lesz azonnal kezelhető, mivel a korábbi verzióban megszokott modulok megváltoztak, és egy teljesen új nézetet kell megszokni a felhasználóknak. Tehát a gyorsabb változatot váró felhasználók csalódottak lehetnek, hogy újdonságok helyett lényegében egy új szolgáltatást kaptak, amely nem is rendelkezik a régi megoldás minden funkciójával.

adobe_lightroom_CC

Tom Hogarty, az Adobe termékigazgatója szerint a Lightroom CC megújítására azért volt szükség, mert sokan már mobilról használják a programot, amellyel a korábbinál sokkal több fotót készítenek, emellett pedig szerették volna számukra kevésbé bonyolulttá tenni a használatát. A cég tehát próbál alkalmazkodni például a Google egyszerűbb fotószerkesztési megoldásához, amellyel az amatőr mobilos fotósok is jobban boldogulnak, nem csak a profi géppel rendelkezők. A kérdés az lesz, hogy emellett sikerül-e megtartania cégnek a profi fotósokból álló felhasználói bázisát, akik továbbra is összetett funkciókat szeretnének a képmegmunkáláshoz. Ezzel együtt az Adobe új árazást is bevezetett, köztük egy csak Lightroomot tartalmazó csomagot egy terabájtos online tárhellyel havi 10 dollárért kínál. Azonban a legtöbb fotós ennél nagyobb adatbázissal rendelkezik, ezért a nagyobb felhős tárhelyért még inkább a zsebébe kellene nyúlnia.

Szintén inkább az amatőröket célozza a korábban "Project Felixként" megismert eszköz, amely Adobe Dimension CC néven a 2D és 3D képszerkesztés kombinációjához kínál megoldást - a bejelentésről tavaly itt írtunk. Az appban többek közt különböző tárgyak 3D modelljeivel dolgozhat a felhasználó, amelyek 2D képekből létrehozott hátterek elé helyezhetők, majd azokból fotorealisztikus illusztrációk renderelhetők. Ehhez a cég AI rendszerével megtámogatott szoftver automatikusan felismeri a fényforrásokat a háttéren, illetve a horizontot is képes megtalálni, az előtérbe helyezett tárgyakat pedig V-Ray rendermotor segítségével ennek megfelelően világítja meg. Az Adobe célja pedig ebben az esetben is az, hogy a 3D modellekkel való képalkotást a CAD dizájnereken túl nagyobb közönség felé megnyissa.

Kísérleti terület

Még egy újdonság, amely kifejezetten a 2D karakter animáció készítést célozza, hogy kikerült bétából a Character Animator CC - korábban a béta verzió során például a The Late Show használta a programot. A programmal Adobe Photoshop CC-ben és Illustrator CC-ben vektorgrafikából készített animációk hozhatóak létre a felvett mozgás és mikrofonnal rögzített hang alapján. Természetesen ebből sem maradhatott ki a Sensei, amely a szájmozgás illesztését segíti az animált figuráknál.

Ami viszont egészen meglepő, hogy az Adobe a 360 fokos videókészítés területére is ráteszi a kezét. A SonicScape projekt 360-as videókhoz használható prototípus abban segíti majd a filmkészítőket, hogyan lehet a hangokat ideálisan illeszteni a felvételekhez. A probléma ugyanis az, hogy ezeknél a felvételeknél egy speciális mikrofont kell használni, mivel "az audio hang bárhonnan jöhet" - mondta Yaniv De Ridder senior fejlesztő a Variety-nek. A cég reményei szerint a megoldás már a közeljövőben kész termékként fog megjelenni, várhatóan az Adobe Premiere részeként.

Új ecsetek és betűfelismerés

A tipográfiával foglalkozó designereknek lehet hasznos a (sok hibával működő) Typekitbe és az Adobe Capture-be beépülő alkalmazás, amely a feltöltött képek alapján a Sensei AI támogatásával megállapítja milyen betűtípust használtak rajta - a vizuális keresés már egy hónapja kipróbálható korai hozzáféréssel. Ha a felhasználó Creative Cloud előfizetéssel is rendelkezik, akkor a rendszer a fontokat automatikusan elmenti a Typekit könyvtárba, és rögtön alkalmazni is lehet az adott betűtípust a saját projektekben. A szolgáltatást a fejlesztők számára is elérhetővé teszi a cég, amely lényegében az első eset lesz, hogy közvetlen hozzáférést ad egy Sensei által támogatott API-hoz. Az Adobe célja a közlemény szerint, hogy a Typekit funkcióit a jövőben más appokból közvetlenül is lehessen használni.

A betűfelismerés mellett ezer új digitális ecsethez is hozzájutnak ingyenesen a Creative Cloud előfizetői a KyleBrush.com felvásárlásának következtében. Kyle T. Webster, a projekt létrehozója a jövőben az Amazon csapatában folytatja munkáját. "Évek óta Kyle készítette a világon legkelendőbb Photoshop ecseteket a professzionális illusztrátorok számára" - jegyezte meg Maria Yap, az Adobe digitális képalkotásért felelős projektigazgatója. Nem csoda, hogy Webster ezek után a Creative Cloud ecsettervezőjeként folytatja munkáját.

adobe_ecsetek

Az új funkciókkal párhuzamosan a Creative Cloud összességében drágább lett az egyéni felhasználóknak és az egyes alkalmazásokra vonatkozóan. Például a Creative Cloud All Apps éves terv csomagja havi bontásban 53 dollárba kerül a korábbi 50 dollár helyett. A fotószerkesztős Ligthroomot és Photoshopot tartalmazó csomag pedig havi 10 dollárba kerül az egy terabájtos tárhellyel együtt.

Úgy látszik a bejelentésekből, hogy az Adobe egyre inkább szeretné beleerőltetni a Sensei mesterséges intelligencia alapú megoldásait a termékeibe, és minél szélesebb körben elterjeszteni. A felhasználóknak viszont a gyökeresen új megoldások helyett sokszor megfelelőbb lenne a régi változat javítása, és persze lehetőleg az árak drágulása nélkül. Az viszont a későbbiekben fog kiderülni, hogy az Adobe törekvése az amatőr fotósok és képszerkesztők felé mennyire lesz kifizetődő stratégia.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.