Szerző: Hlács Ferenc

2017. október 13. 14:38

Szívinfarktus-előrejelző okosóra, magyar csapattól

A MAP Health Watch Indiegogón gyűjt lendületet, és egy sor egészségügyi probléma kiszűrésére képes.

Érdekes magyar projekt vett lendületes rajtot az Indiegogón: egy egészségfókuszú okosóráról van szó, amely kivételesen nem a fitneszkiegészítők sorát bővíti, helyett a szívinfarktus és egyéb egészségügyi problémák korai észlelését helyezi középpontba.

A MAP Health Watch nevű termék a nap 24 órájában figyeli a viselő különböző egészségügyi paramétereit, beleértve a szívritmust, a becsült vérnyomást, a bőr hőmérsékletét, a bőr elektromos aktivitását és a mozgást is. Az órához természetesen mobilalkalmazás is párosul, amellyel a felhőbe menthetők az eszközzel mért adatok, különböző napi célok állíthatók be, az eredmények ismerősökkel is megoszthatók, illetve innen telepíthetők a készülék firmware frissítései is.

Az óra jelenleg nyolcféle problémát képes diagnosztizálni: korai szakaszban észleli a szívritmuszavart, a véroxigén-szaturációból tüdőbetegségek megjelenésére is tud következtetni, a testhőmérséklet változása alapján pedig az esetleges fertőzésekre, illetve a kihűlésre-túlmelegedésre is. A szabálytalan szívritmusból képes stroke fellépését is megállapítani, illetve a túlzott stressz és kiszáradás esetén is jelez. Végül de nem utolsó sorban a gyorsulásmérője az elesést vagy egyéb baleseteket is detektálja. A tervek szerint a későbbi frissítések új funkciókat is hoznak majd, így az allergiás, asztma- és epilepsziás rohamok, valamint az alvászavar figyelésére is alkalmas lesz az óra.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A viselhető eszköz probléma esetén nem csak a felhasználónak jelez, de a beállított rokonoknak, ismerősöknek is, valamint a cég orvosi csapatával is felveszi a kapcsolatot - vészhelyzetben pedig a helyi mentőszolgálatot is értesíti. Az órához kapcsolódó szolgáltatások háromféle csomagban érhetők el. A havi nettó 30 dollárért igénybe vehető pakk évente egyszer teljes jelentést ad a viselő egészségének állapotáról és változásáról az időszak alatt, illetve évente egy orvosi telefonos konzultációt is magában foglal. A havi nettó 50 dolláros csomag már évi két jelentést és három konzultációt tartalmaz. Az eszközt Indiegogón megvásárlók számára a cég egy 3 vagy  6 hónapig igénybe vehető ajándék előfizetési csomagot is ajánl, ennél azonban csak a szolgáltatás lejártával kap teljes jelentést az ügyfél, illetve a másik két konstrukcióval ellentétben itt nincs lehetőség a korábbi orvosi leletek bevitelére és tárolására.

A kerek AMOLED kijelzővel szerelt MAP Health Watch a legkorábban jelentkezőknek nettó 195 dollárért érhető el Indiegogón, ha ezek elfogytak a cég 245 dollárért adja a következő kört. Ha egy társaságból többen is vásárolnának az órából, a vállalat további kedvezményeket kínál, ezekért érdemes felkeresni a cég közösségi finanszírozási oldalát. Persze ahhoz hogy az okosóra piaci termékké válhasson, előbb a kitűzött finanszírozási célt kell elérnie a cégnek. Ez az összeg 150 ezer dollár, amelyből eddig a vállalat valamivel több mint 41 ezret gyűjtött össze úgy, hogy még 21 napjuk van hátra a projektből.

a címlapról