Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Google írta alá a 3,5 milliméteres jack halálos ítéletét?

Hlács Ferenc, 2017. október 06. 12:29

A Pixelek is elköszöntek a klasszikus aljzattól, sötét idők köszönthetnek a fülesgyártókra.

hirdetés

A Google legújabb Pixel 2 okostelefonjainak bemutatkozásával világossá vált, hogy sokak bánatára a keresőóriás is a klasszikus 3,5 milliméteres fülhallgató aljzat leszázalékolása mellett tette le a voksát, akárcsak tavaly az Apple. Most úgy látszik, az iparág másik nagy trendvezére is az új irány mellett döntött, így már csak idő kérdése, hogy a piac végleg kivezesse az univerzálisan használható jack aljzatokat.

A változást jellemzően több, vagy legalábbis hangosabb negatív kritika éri, mint támogató hozzászólás, hiszen az eddig megszokott fülesek használatához átalakítóra lesz szükség, az USB-C-re, netán Lighting csatlakozóra építő fülhallgatók pedig számottevően drágábbak a 3,5 milliméteres jackkel szerelt modelleknél - ugyanakkor a fő problémát nem is ezek a kényelmetlenségek jelentik, hanem ahogy arra a The Verge-nél Nilay Patel is rámutat, az univerzális formátum eltűnése.

Az iPhone-okról és Pixelekről immár távozott csatlakozó ugyanis eddig (pontosabban tavalyig) lényegében bárhol használható volt, az androidos telefonoktól az iPhone-okon át a PC-kig és egyéb multimédiás eszközökig. Most ebből a sorból az okostelefonok elkezdtek kihullani, az egyetlen elérhető univerzális alternatíva pedig csak erős kompromisszumok árán tudja majd tartani a frontot az audio jack hiányában. Utóbbi alternatíva a Bluetooth, amely bár mindkét nagy okostelefon-platformon és számos egyéb készüléken használható, messze nem kínál olyan minőséget és konzisztens felhasználói élményt mint elődje. Erre papíron a Bluetooth 5 megoldást kínálhat (amelyről annak véglegesítése kapcsán már korábban beszámoltunk) a szabvány új verzióját támogató eszközök megjelenése azonban még várat magára.

A gyártók azonban nem várnak, és saját, zárt megoldásaikkal teszik elérhetővé eszközeiken a minőségi zenehallgatást. Az Apple esetében ez a vezeték nélküli AirPods füleseiben dolgozó W1 chip, amely néhány, az ugyancsak a cupertinói cég birtokában lévő Beats egyes fejhallgatóiban is ott van. Az iPhone-okkal persze más, mezei Bluetooth fülesek is használhatók, ezeknél ugyanakkor el kell köszönni a cég saját termékeinél megszokott minőségtől, illetve funkcióktól, mint a Siri kezelése. Ugyanez a helyzet most már a Google-nél is, amelynek frissen bejelentett Pixel Buds fülese csak bizonyos androidos eszközökkel támogatja a Google Assistantet, az eszköz nagy dobása, a valós idejű tolmácsolás pedig kizárólag a Pixel modellekkel működik - a Pixel Buds páros iPhone-okkal és a többi androidos eszközzel lényegében csak mezei Bluetooth fülesként használható.

A fülhallgatók piacának jelenlegi jövőképe tehát nem túl fényes, sem a felhasználók, sem pedig a fülesek gyártóinak szempontjából. A felhasználók a lehető legjobb élményért ezután csak olyan termékekhez fordulhatnak, amelyre a készülékgyártók rábólintottak, ha pedig platformot váltanak, a kiegészítőket is eldobhatják - az eddigi "zárt kertek" tehát minden eddiginél zártabbak lesznek. A fejhallgatógyártók pedig, hacsak nem kötnek valamilyen exkluzív megállapodást a telefongyártókkal, azok speciális technológiái híján csak középszerű termékekkel versenyezhetnek majd a piacon. Azt mindenesetre érdekes lesz megfigyelni, hogy a szegmens másik kulcsszereplője a Samsung mikor hagyja el telefonjairól a 3,5 milliméteres jacket - ugyanakkor ha csak a koreai cég tart ki a klasszikus aljzat mellett, az a zárt platformok szempontjából nem sokban különbözik majd attól, mint ha az egy modellen sem lenne elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.