Szerző: Gálffy Csaba

2017. szeptember 28. 16:46

Adaptív "héjjal" rendelkező robotot fejlesztett a MIT

Adaptív robot-héjakkal kísérletezik az MIT, az első eredmények roppant biztatóak.

Saját "járművet" hajtogatnak maguknak az MIT kockarobotjai - az amerikai intézet legújabb fejlesztései sokkal hasznosabbá tehetik az apró robotokat a jövőben. A robotok "magját" a MIT korábbi fejlesztése, az M-Block adja, ennek továbbfejlesztése a Primer. Egy kívülről egy egyszerű kocka, amely azonban mágnesekkel és egy lendkerékkel képes mozgásra és helyezkedésre. Ezt a képességet eredetileg arra használták a kockák, hogy egy nagyobb egésszé álljanak össze, az új megközelítés még ennél is sokkal izgalmasabb lehet.

A Primer apró kockája ugyanis az új fejlesztésnek hála "fel tud öltözni", így hajóba tud ülni, siklórepülőre szállni vagy épp szállítóegységet építeni. Ehhez igen ötletes megoldást dolgoztak ki az MIT kutatói, az exoskeleton ugyanis egy előre elkészített lap, amelyen hőre hajló "ízületek" találhatóak. Ezeket a Primer hő kibocsátásával tudja meghajlítani, így az eredetileg sima lap három dimenziós formává hajtogatja magát - hogy pontosan mivé, annak csak a képzelet szab határt. A felöltözés után a Primer le is tudja vetni a héjat, ehhez csak vízbe kell mártóznia, ami feloldja a három dimenziós struktúrát, így a kis kocka kiszabadulhat és más formát vehet fel.

"Ha azt szeretnénk, hogy a robotok segítsenek nekünk különböző feladatok elvégzésében, akkor nem túl hatékony, ha minden feladathoz specializált robotot készítünk" - mondja Daniela Rus, a MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL - számítástechnika és mesterséges intelligencia laboratórium) munkatársa, a projekt vezetője. "Ezzel a metamorfózis inspirálta megközelítéssel egyetlen robot képességeit is kiterjeszthetjük úgy, hogy kiegészítőket adunk különböző feladatokhoz".

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A különböző héjak különböző előnyöket biztosítanak a Primer számára. A "Wheel-bot" például kétszer olyan gyors mozgást tesz lehetővé, a "Boat-bot" úszik a vízen és tömegének kétszeresével is a felszínen tud maradni, a "Glider-bot" pedig hosszabb röppályán is képes siklórepülést végezni. A kutatási jelentés szerint ez például idegen bolygók felfedezésél jöhet jól, a standard felfedező robot a környezetnek megfelelően tud héjat váltani, a magával vitt pehelysúlyú kiegészítők pedig ezt lehetővé teszik.

01:48
 

Transforming Robots with Origami Exoskeletons

Még több videó

A megközelítés nagy előnye, hogy sem a Primer, sem az exoskeleton nem rendelkezik mozgó elemmel, ami bizonyos körülmények között komoly előnyt jelenthet a végtagokkal rendelkező társakhoz képest.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 16:47

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!