Szerző: Gálffy Csaba

2017. szeptember 28. 16:46

Adaptív "héjjal" rendelkező robotot fejlesztett a MIT

Adaptív robot-héjakkal kísérletezik az MIT, az első eredmények roppant biztatóak.

Saját "járművet" hajtogatnak maguknak az MIT kockarobotjai - az amerikai intézet legújabb fejlesztései sokkal hasznosabbá tehetik az apró robotokat a jövőben. A robotok "magját" a MIT korábbi fejlesztése, az M-Block adja, ennek továbbfejlesztése a Primer. Egy kívülről egy egyszerű kocka, amely azonban mágnesekkel és egy lendkerékkel képes mozgásra és helyezkedésre. Ezt a képességet eredetileg arra használták a kockák, hogy egy nagyobb egésszé álljanak össze, az új megközelítés még ennél is sokkal izgalmasabb lehet.

A Primer apró kockája ugyanis az új fejlesztésnek hála "fel tud öltözni", így hajóba tud ülni, siklórepülőre szállni vagy épp szállítóegységet építeni. Ehhez igen ötletes megoldást dolgoztak ki az MIT kutatói, az exoskeleton ugyanis egy előre elkészített lap, amelyen hőre hajló "ízületek" találhatóak. Ezeket a Primer hő kibocsátásával tudja meghajlítani, így az eredetileg sima lap három dimenziós formává hajtogatja magát - hogy pontosan mivé, annak csak a képzelet szab határt. A felöltözés után a Primer le is tudja vetni a héjat, ehhez csak vízbe kell mártóznia, ami feloldja a három dimenziós struktúrát, így a kis kocka kiszabadulhat és más formát vehet fel.

"Ha azt szeretnénk, hogy a robotok segítsenek nekünk különböző feladatok elvégzésében, akkor nem túl hatékony, ha minden feladathoz specializált robotot készítünk" - mondja Daniela Rus, a MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL - számítástechnika és mesterséges intelligencia laboratórium) munkatársa, a projekt vezetője. "Ezzel a metamorfózis inspirálta megközelítéssel egyetlen robot képességeit is kiterjeszthetjük úgy, hogy kiegészítőket adunk különböző feladatokhoz".

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A különböző héjak különböző előnyöket biztosítanak a Primer számára. A "Wheel-bot" például kétszer olyan gyors mozgást tesz lehetővé, a "Boat-bot" úszik a vízen és tömegének kétszeresével is a felszínen tud maradni, a "Glider-bot" pedig hosszabb röppályán is képes siklórepülést végezni. A kutatási jelentés szerint ez például idegen bolygók felfedezésél jöhet jól, a standard felfedező robot a környezetnek megfelelően tud héjat váltani, a magával vitt pehelysúlyú kiegészítők pedig ezt lehetővé teszik.

01:48
 

Transforming Robots with Origami Exoskeletons

Még több videó

A megközelítés nagy előnye, hogy sem a Primer, sem az exoskeleton nem rendelkezik mozgó elemmel, ami bizonyos körülmények között komoly előnyt jelenthet a végtagokkal rendelkező társakhoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról