Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 19. 09:30

Enyhén növekedett a nagyvállalati tárolók forgalma

Egy év alatt közel 3 százalékkal emelkedett a különféle rendszerekből befolyt teljes bevétel, miközben az értékesített tárkapacitás 16,5 százalékkal 65,3 exabájtra emelkedett.

Enyhe, 2,9 százalékos bevételnövekedést mutat a tárolórendszerek piaca - közli legfrissebb kutatásában az IDC. Ennek értelmében az egy évvel ezelőtti, 10,5 milliárdos forgalom az idei év második negyedévére 10,8 milliárdra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a szerver-alapú tárolókból befolyt bevétel 13,4 százalékos csökkenéssel már csak 2,9 milliárdos forgalmat generált, a külső tárolórendszerek eladásai pedig 5,4 százalékos apadással 5,4 milliárdra estek vissza. A gyártók versenyében nem történt számottevő változás, ugyanakkor a piacot utcahosszal vezető két márka, a HPE és a Dell forgalma egyaránt nagyot csökkent az ODM gyártók jókora mértékű növekedésének köszönhetően.

Utóbbiak, azaz a nagy felhős szolgáltatókat direktben kiszolgáló cégek forgalma 73,5 százalékot nőtt 12 hónap leforgása alatt, az ezzel 2,52 milliárd dollárra nőtt bevétel már a teljes piaci 23,3 százalékát jelenti. A jelenség nem meglepő, a nagy felhős cégek (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, stb.) ugyanis már jó ideje saját egyedi vasat terveznek adatközpontjaikhoz, amelyek gyártásával ODM gyártókat bíznak meg. Az IDC megjegyzi, hogy a növekedés is elsősorban ezeknek a cégeknek köszönhető, az érintett vállalatok ugyanis nagy tempóval fejlesztik adatközpontjaikat.

A gyártók listájában a HPE/New H3C Group kettősét takaró együttes vezet 2,17 milliárdos forgalommal, ugyanekkor az első hely olcsó vigasz, ugyanis egy évvel ezelőtt már 2,5 milliárdos bevételről szóltak a hírek, amihez képest 13,2 százalékkal csökkent a forgalom. Nem sokkal lemaradva áll a második helyen az immár EMC-t is magában foglaló Dell Inc. A vállalat néhány millió dollár híján kereken 2 milliárdos forgalmat generált, de ahogyan az első helyezettnél, úgy itt is nagyot estek egy év leforgása alatt az értékesítések, tavaly ilyenkor még 2,7 milliárdról szóltak a hírek, amihez képest 26,7 százalékos a csökkenés - nem tévedünk nagyot, ha ezt összeomlásként aposztrofáljuk. A sort a kisebb gyártók folytatják, ezek közül a kizárólag külső tárolókat forgalmazó NetApp produkciója méltó említésre, a cég 16,7 százalékkal múlta felül tavalyi önmagát, az IBM és a Hitachi nem mozdul el számottevően.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az IDC megjegyzi, hogy a nagy tárológyártók egyre inkább az AFA, azaz az All-Flash irányába tolják el portfóliójukat. Ennek köszönhető, hogy a kizárólag SSD-t tartalmazó rendszerek forgalma egy év alatt 37,6 százalékot nőtt, amivel 1,4 milliárdon zárt az összes eladott termékből származó bevétel. A hibrid, tehát az SSD-t és merevlemezt egyaránt tartalmazó rendszerek ennél még mindig nagyobb részt tesznek ki, ezekből 2,1 milliárd dollár folyt be, ami a teljes piac forgalmának 19,6 százalékát jelenti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról