Szerző: Hlács Ferenc

2017. szeptember 7. 17:42

Bármely bank ügyfelei fizethetnek NFC-vel a Simple-ben

Az OTP androidos mobilfizetési alkalmazása egy virtuális prepaid kártyával kerüli meg a riválisokat.

Ledobta a mobilfizetési atombombát az OTP Bank, a Simple alkalmazásban immár bármely bank ügyfelei számára elérhetővé válik az NFC-s mobilfizetés funkció. Az egyérintéses fizetéshez tehát idén szeptembertől nem kell feltétlenül az OTP kötelékéhez tartozni, az alkalmazásban regisztrált, bármelyik pénzintézet nevével fémjelzett kártya birtokában vásárolhatunk fizikai boltokban is.

A művelethez ugyanakkor a bank tett egy kis kerülőt, a más pénzintézetektől származó kártyákat, pontosabban azok digitális verzióit továbbra sem tudjuk a Simple-ből közvetlenül NFC-s fizetésre bírni, helyette az OTP egy virtuális prepaid Simple kártyát bocsát a felhasználók rendelkezésére, amelyre saját kártyájukról tölthetnek fel pénzt, majd fizethetnek vele érintéssel az üzletekben. A virtuális kártyát a felhasználók az appban hozhatják létre, bankfiók meglátogatása nélkül, azt pedig bármely bank által kibocsátott Mastercard, Maestro, VISA vagy American Express bankkártyáról feltölthetik. Ha valamiért törölnénk a Simple kártyát az appból, két munkanapig nem igényelhetünk újat.

Az látszik, hogy a folyamat nem annyira gördülékeny, mint az OTP "őslakosok" esetében, hiszen a felhasználónak a kártya feltöltéséhez egy plusz kört kell megtennie, ráadásul a jogszabályi kötelezettségek miatt havonta legfeljebb 65 ezer forintot tehetnek rá, mindezek mellett a Simple kártya csak Magyarországon használható, szemben az appba regisztrált OTP-s bankkártyákkal. Ezek miatt a megkötések miatt nem valószínű, hogy a megoldás sok felhasználót tudna elcsábítani a saját NFC-s fizetési megoldással rendelkező MKB vagy Gránit Bank alkalmazásaitól, a többi, hasonló funkciót nem kínáló pénzintézet ügyfélbázisa számára viszont így is vonzó lehet - ahhoz viszont valószínűleg megint kevés, hogy teljes bizonyossággal elrettentse a lemaradásban lévő bankokat egy saját, hasonló szolgáltatás fejlesztésétől.

Az OTP azért igyekszik kompenzálni a plusz fáradságot, és a virtuális kártya első feltöltéséhez 500 forintos bónuszt ad. Természetesen a külső bankoktól származó kártyák a Simple online vásárlásaihoz továbbra is változatlanul használhatók. Sajnos ahogy fizikai testvérei, a virtuális kártya sincs díjak nélkül, ezeket azonban az OTP visszavonásig, de legkésőbb 2018.02.28-ig elengedi. Ezt követően a kártya használatáért havi 300 forintos zárlati díjat kell fizetni, a feltöltések és visszavezetések után pedig az adott összeg 1 százalékának megfelelő, de minimum 200 forintos díjat kell kicsengetni. Havi egyszeri feltöltéssel számolva tehát minimum 500 forint lesz jövő márciustól a kártya díja, ami nem elhanyagolható összeg, és amiért az első használatkor kapott ajándék ötszázas sem feltétlenül vigasztal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Simple-ben júniusban rajtolt el az NFC-s fizetés funkció, röviddel azután, hogy a bank új, "OTP-sebb" felületet húzott az alkalmazásra. A pénzintézet közleménye alapján már ekkor sejthető volt, hogy az nagyobb dobásra készül, mint egyszerűen újabb mobilfizetési megoldást kiadni a két említett versenytárs után, és rövidesen hogy megnyitja a Simple egyérintéses fizetést más bankok ügyfelei előtt is - legalábbis akik rendelkeznek legalább 4.4-es Androidot futtató, NFC-képes okostelefonnal.

A funkció egyébként a bank szerint kifejezetten népszerű a felhasználók körében, abban eddig összesen 24 ezer darab bankkártyát digitalizáltak, illetve több mint 750 millió forint értékben végeztek NFC-s vásárlást. Az OTP júniusban közölt számai szerint továbbá a Simple összesített forgalma idén az első negyedévben átugrotta az 590 millió forintot, az app pedig áprilisban már csaknem 323 ezer telepítésnél járt. Ez utóbbi, már jó előre kiépített bázis adott hatalmas előnyt az OTP kezébe az egyérintéses fizetés beizzításánál, illetve a mostani nyitásban is jelentős szerepet játszik, hiszen ebben a tömegben szép számmal akadnak felhasználók más bankok ügyfélköréből is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról