:

Szerző: Gálffy Csaba

2017. szeptember 8. 12:49

Abszurd hosszúságúra nyúlik az Intel megbüntetése

Egészen abszurd hosszúságúra nyúlik az Intel versenyügyi bírságának kérdése - a 2002 és 2007 közötti versenyellenes gyakorlatról továbbra sincs végleges döntés.

Nem fest jó képet az Európai Unió igazságszolgáltatásáról, hogy közel két évtizede húzódik az Intel versenyügyi büntetésének véglegesítése. Most az Európai Unió Bírósága hozott a cégnek kedvező ítéletet és visszaküldte az ügyet az előző fokra az Európai Unió Törvényszékének, mivel nem volt elégedett az elutasító határozat bizonyos elemeivel. Ezzel a döntéssel további évekkel hosszabbodik meg az ügy.

Egymilliárd, sokadszor

Mint arról az elmúlt években részletesen beszámoltunk, az Európai Unió még 2009-ben rótt ki akkor példátlannak számító, több mint egymilliárd eurós bírságot az Intelre, mert az tiltott módon befolyásolta a PC-s processzorok piacát. Az EU által lefolytatott vizsgálat azt találta, hogy a kaliforniai vállalat 2002 és 2005 között olyan engedményprogramot üzemeltetett gyártópartnerei felé, amely gyakorlatilag kizárta az AMD-t a piaci versenyből.

A feltárt adatok szerint az Intel számottevő engedményeket tett azon partnerek felé, amelyek számítógépeik legalább 95 százalékát Intel-lapkákkal szállítják és szigorú korlátozásokat fogalmazott meg a maradék 5 százalékra is. Az Intel ügyvédei rendkívüli módon ügyeltek arra, hogy a szerződések megfogalmazása és nyelvezete ne utaljon esetleges törvénytelen gyakorlatra, ennek ellenére a hatóság bizonyítottnak látta a törvénytelenséget és kirótta a bírságot.

Az Intel a döntésbe nem hajlandó belenyugodni, azt az Európai Unió megfelelő fórumain támadta meg, legutóbb 2016-ban vitte az Európai Unió Bírósága elé az ügyet - ebben született a most kihirdetett határozat.

Kis győzelem vagy nagy?

Az Európai Unió Bírósága nem törölte el a Bizottság által kiszabott bírságot, csupán visszaküldte azt az előző testület elé - vagyis szó sincs arról, hogy az Intelt bármilyen formában felmentették volna. A határozat azonban ettől függetlenül nagyon fontos elemeket tartalmaz, ezért érdemes mélyebben is belemenni.

A Bizottság az eredeti bírságot az "as-efficient-competitor" (AEC) küszöb alkalmazása nyomán rótta ki. Ez egy elméleti teszt, amely lakmuszpapírként segít eldönteni, hogy egy adott gazdasági gyakorlat versenyügyi szempontból elfogadhatónak vagy elfogadhatatlannak számít-e. Egy piaci versenyző ugyanis nem csak az ellenfelek gonosz praktikái miatt lehet sikertelen, lehetséges, hogy egyszerűen csak versenyképtelen termékekkel jelentkezett - ezek között a forgatókönyvek között segít dönteni az AEC: eszerint az a piaci gyakorlat számít törvénytelennek, amely már az azonos hatékonyságú versenytársat is kiszorítaná a piacról (a hatékonyság esetünkben nagyjából az azonos áron azonos teljesítményt kínáló terméket jelenti).

00:30
 

Intel Pentium 4 TV commercial (2002) - "A Day in the Digital Life"

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tesztet az Európai Bizottság felhasználta az Intel elleni bírság indoklásában, a hatóság megállapította, hogy az Intel gyakorlata annak ellenére alkalmas volt az AMD kiszorítására a piacról, hogy az legalább olyan hatékony versenytárs volt - tehát nem a természetes piaci folyamatokat erősítette fel. Az Intel a döntést bíróság elé vitte és érvelt mind az AEC teszt alkalmazhatósága ellen, mind az ellen, hogy a hatóságok szerint a cég árazási gyakorlata megbukik a teszten.

Az ügy így került az Európai Unió Törvényszéke (EU General Court) elé, amely a fellebbezést több ponton is vizsgálta, az AEC teszt következtetéseit illetve alkalmazását egyáltalán nem elemezte 2014-es döntésében, az Intel keresetét pedig elutasította. A gyártó ebbe sem nyugodott bele, így került a legfelsőbb fokra, az Európai Unió Bírósága elé az ügy és ez a testület hozott most új határozatot: eszerint a Törvényszéknek meg kellett volna vizsgálnia az AEC-hez kötődő érvelést és ezért visszaküldte a testületnek az ügyet.

Az ügy tehát folyatódik tovább, újra a Törvényszék fogja tárgyalni a bírság jogosságát, ezúttal figyelembe véve a tesztet. Az AMD 2000-ben benyújtott panaszát követően tehát immár tizennyolcadik éve zajlik az ügy.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.