Szerző: Gálffy Csaba

2017. szeptember 4. 10:30

Október 17-én jön az új Windows 10

A Fall Creators Update már gyakorlatilag készen áll a bevetésre, néhány hét múlva indul a terjesztés.

Hivatalos megjelenési dátumot kapott a Windows 10 következő alverziója, a Fall Creators Update, a 1709-es kiadási számot viselő szoftver október 17-én rajtol majd el - jelentette be a Microsoft a múlt heti IFA alkalmából. Ez egybeesik a Windows Mixed Reality platformot támogató VR-sisakok piaci rajtjával - mára az Acer, a Dell, a Lenovo, a HP és az ASUS is bejelentett ilyen terméket.

Az október 17-i rajt ma már inkább jelképesnek számít a Windows-fejlesztés ciklusában. Míg korábban az RTM verzió elkészülte majd a piaci rajt is fontos mérföldkőnek számított, mára ezek jelentősége elhalványult. A Windows Insider programon keresztül ugyanis bárki kipróbálhatja igény szerint a készülő operációs rendszer béta kiadását, amely a határidőhöz közeledve már a végső verzióhoz mind stabilitásban, mind funkciók dolgában egyre közelebb kerül.

Windows Mixed Reality - ASUS tálalásban. Nagy dobás lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kiadási időpont jelentőségét csökkenti az is, hogy a Microsoft igen óvatosan indítja be a terjesztést, első körben csak az alaposan tesztelt hardveres és szoftveres konfigurációk esetében dobja fel a frissítés lehetőségét a Windows Update (manuálisan persze haladó felhasználók ezt felülbírálhatják). A cég ezt követően fokozatosan bővíti a frissített konfigurációk körét, a teljes rajtig így akár hónapok is eltelhetnek. Jellemző, hogy az előző Windows-kiadás, a Creators Update csak július végén, tehát az áprilisi rajt után bő négy hónappal kapta meg a teljes terjesztést, amikor a Microsoft már nem korlátozza a telepítési kört.

Lassan zárul a fejlesztés

A Fall Creators Update fejlesztése ennek megfelelően lassan leáll, a következő hetekben a Microsoft a "stabilizálásra fókuszál" - áll a 16281-es buildszámú előzetes kiadási jegyzékében. A következő időszakban ezért a cég felgyorsítja az előzetesek kiadási ütemezését, ezek mindegyike javításokat hoz majd az ismert és később felderítendő hibákra. A cél október közepére kijavítani a legfontosabb hibákat, hogy elindulhasson a Fall Creators Update terjesztése.

A 16281-es buildet a Windows Insider program résztvevői, közülük is a Fast Ring kiadásokat használók kapják meg. A telepítéssel érdemes óvatosnak lenni, a Microsoft nem közölte az ismert hibák jegyzékét sem, így egyelőre inkább tesztelésre, vagy kompatibilitás ellenőrzésére érdemes bevetni az előnézeti verziót.

Nem ezt vártuk

A Fall Creators Update-et még a májusi fejlesztői konferenciáján leplezte le a Microsoft, akkor részletezte a vállalat, hogy milyen újdonságokat is hoz az őszre ígért alverzió. Messze a legnagyobb durranásnak akkor a Project Rome tűnt, amely egy univerzális fejlesztői metaplatform a windowsos PC-k és az iOS-es illetve androidos eszközök fölött. A roppant izgalmas fejlesztés viszont nem lett kész időben, a végül Timeline és Pick Up Where I Left Off funkciók egy későbbi kiadásban jelenhetnek meg.

Hoz azért újdonságokat a Fall Creators Update, a már említett Windows Mixed Reality platformot támogató VR-sisakok például az idei karácsonyi szezon igazi sikertermékei is lehetnek. A kisebb-nagyobb fejlesztések listája persze nagyon hosszú, jön például az Eye Control és a kozmetikázott Edge böngésző, az újragondolt OneDrive és az új UI-framework, a Fluent Design System első verziója is. Szokás szerint nem csak hoz, hanem visz is az új alverzió, a kigyomlált funkciók listáját itt vettük szemügyre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról