Szerző: Hlács Ferenc

2017. augusztus 28. 15:30

Rövidesen végleg elnémíthatja a kéretlen hangos videókat a Chrome

Újabb szög az automatikusan induló, hangos videók koporsójában: a Google Chrome Canary verziójában már elmenthető az egyes weboldalak némítása.

Hamarosan befoghatja a bosszantó weboldalak száját a Chrome, a böngésző Canary verziójában debütáló, egyelőre kísérleti jelleggel elérhetővé tett funkciónak hála. A megoldásra először az Android Police hívta fel a figyelmet, annak érkezését, legalábbis a Canary build felületére azonban később a Chrome csapatának képviseletében Francois Beaufort is megerősítette Google+-on.

A hiánypótló funkcióval végre lehetőség nyílik domainszinten szabályozni a hangot a böngészőben, így egy az egyben lenémíthatók a kéretlenül induló videókkal operáló weboldalak. Az automatikusan induló, hangos videós tartalmak kétségtelenül az online felületek legbosszantóbb elemei közé tartoznak, és bár a modern böngészőkben, így a Chrome-ban, illetve a Firefoxban is lehetőség van a megnyitott böngészőlapok egyenkénti némítására, ez sajnos nem biztosít védelmet a hirtelen berobbanó kéretlen tartalmak első másodpercei ellen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nemrég beharangozott új Canaryban azonban már nem kell ilyen problémáktól tartani: az URL-sáv bal széléről kattintással előhívható, legördülő menüben ugyanis megjelenik a "Sound" menüpont, amellyel az éppen megnyitott teljes weboldalon lekapcsolható a hang, a beállítást pedig a böngésző meg is jegyzi, így amikor később az adott weblapra látogatunk, akkor sem kell a hirtelen felharsanó videós tartalmaktól tartani. A weboldalakon a hang mindaddig kikapcsolva marad, ameddig azt a felhasználó manuálisan vissza nem állítja.

A funkció tehát egyelőre csak a Canaryban érhető el, noha alapértelmezetten még az előzetes build felületén sem aktív, megjelenítéséhez az "-enable-features=SoundContentSetting" switch bekapcsolására van szükség. Azt egyelőre nem tudni, hogy a megoldás lecsorog-e a végleges Chrome verziókba is, az mindenesetre szinte biztos, hogy a felhasználók részéről pozitív fogadtatásra találna. Néhány héten belül mindenesetre kiderül, hogy a stabil Chrome-ot használók is elnémíthatják-e végleg az automatikusan induló, hangos videókat - amennyiben igen, és más böngészők is átveszik a funkciót, az hosszabb távon akár le is szoktathatja a renitens weblapokat a bosszantó tartalmak használatáról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról