Szerző: Asztalos Olivér

2017. augusztus 28. 14:55

Köddé váltak a Xeon Phi gyorsítókártyák

Alig fél éves termékeket szüntetett meg szokatlanul drasztikus módon az Intel.

Drasztikus hirtelenséggel tűntek el a PCI Express csatolós Xeon Phi gyorsítókártyák az Intel termékeit tartalmazó ARK adatbázisból. A tavaly elrajtolt Knights Landing lapkára épülő kártyákat a bevett EOL (End-of-life) státusz kiosztása helyett a gyártó bármiféle bejelentés nélkül gyakorlatilag törölte oldaláról. Az esetet később egy kvázi félhivatalos fórumbejegyzésben ismerte el az Intel egyik alkalmazottja, múlt csütörtökön pedig a rövid, hivatalos bejelentés is megérkezett. A cég az önállóan működő, Xeon Phi processzorok sikerével indokolja döntését, ám arról csak találgatni lehet, hogy valójában mi állhat a szokatlan lépés hátterében.

A Xeon Phi gyorsítókártyákkal kapcsolatos információk eltűnésére az Intel fejlesztői fórumán lettek figyelmesek még július közepén. A gyártó később termékadatbázisából is teljesen törölte az érintett termékeket, a PCI Express csatolós Xeon Phi 7220A, 7220P, és 7240P kártyák pedig azóta sem kerültek vissza az oldalra. A jelenség azért szokatlan, mert az Intel itt jóformán összes, még a sok éve kifutott termékeit is feltünteti. Azt egyelőre nem tudni, hogy véletlen ballépés vagy szándékosság húzódik az eset mögött, a HWSW ezt firtató kérdésére az Intel egyelőre nem reagált.

A történet más okból is szokatlan, az érintett termékeket ugyanis mindössze április óta forgalmazza az Intel, tehát a kártyákat csupán 3-4 hónapig lehetett elérni, igaz a gyorsítókat elsősorban fejlesztőknek szánta a cég ahhoz, hogy szinte bármilyen konfigurációban futtatható legyen a környezet. Ennek hiányában speciális, LGA3647-1 foglalatos alaplapra van szükség és a Xeon Phi valamely tavaly bemutatott, processzor kivitelű variánsára. A megoldás amellett, hogy költségesebb, némileg megköti a rendszerépítők kezét, hisz a Xeon Phi Kinghts Landinggel csak egyprocesszoros rendszereket lehet összeállítani, a gyorsítókártyáknál viszont "csak" a bővítőhelyek jelenthetnek limitációt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lépés valódi oka minden bizonnyal a változó piaci igényekben keresendő, illetve a vállalat már javában készíti a Knights Mill kódnevű utódot. A gépi tanulás gyorsítására kihegyezett termék néhány hónapon belül megérkezhet, azzal elsősorban az ilyen téren egyre sikeresebb Nvidia kártyáknak szeretne méltó ellenfelet állítani az Intel. Arról egyelőre nincs információ, hogy gyorsítókártya formájában piacra kerül-e a Knights Mill, annyi azonban biztos, hogy az Nvidia ilyen formában is bevetette a Voltát, tehát a konkurens Tesla kártyái is szerepet játszhattak abban, hogy az Intel inkább nem erőltette tovább a Kinghts Landingra épülő vetélytársakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról