Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 15. 13:11

Nem tilthatja meg a LinkedIn a nyilvános adatok elérését

Sem a hiQ, sem más nyilvánosan elérhető adatokkal dolgozó cég működése nem akadályozható meg a bíróság ítélete szerint. A LinkedInnek el kell távolítania minden eszközt, amely a külső "adatszkennelést" megakadályozza, de a cég nem elégedett a döntéssel.

Mégsem tilthatja meg a Microsoft tulajdonában lévő LinkedIn a startupoknak, hogy nyilvánosan elérhető információkat gyűjtsenek be a szakmai közösségi oldalról az Egyesült Államok kaliforniai szövetségi bíróságának ítélete szerint - írja a Reuters. A kérdés a hiQ tevékenysége kapcsán merült fel, amely azzal foglalkozik, hogy cégek megbízásaiból figyeli a munkavállalók által a LinkedInen nyilvános közölt adatokat, és ez alapján von le következtetést, ki készül elhagyni az állását vagy kit érdemes felvenni.

A LinkedIn kifogásolta ezt a gyakorlatot, és levélben szólította fel a céget az adatok "beszkennelésének" megszüntetésére, az 1986-os számítógépes csalásról és visszaélésről szóló törvényre (CFAA) vonatkozóan. A nehezen értelmezhető törvény egyik bekezdése szerint ugyanis "a számítógépek engedély nélküli elérése vagy az engedélyezett hozzáférést meghaladó elérés" bűncselekménynek számít - ennek egyik olvasata, hogy egy felszólító levél megszüntetheti az "engedélyezett hozzáférést". A hiQ viszont nem fogadta el ezt a döntést és ezzel együtt a startup működésének felfüggesztését, hanem a kaliforniai bírósághoz fordult.

Az eset kapcsán egy korábbi precedensnek ellentmondó döntés született, vagyis a bíróság kimondta, hogy a LinkedIn nem vonhatja meg ilyen módon az engedélyt a teljesen nyilvánosan elérhető adatok automatikus begyűjtésétől. A precedensnek gyanított eset azonban némileg eltért a mostanitól, amelyet szintén a kaliforniai bíróság tárgyalt - abban a Facebook tiltotta meg a Power Venturesnek, hogy a Power.com oldalon keresztül kérjen jóváhagyást a Facebook felhasználóktól, majd küldjön felkérő levelet az ismerőseiknek a csatlakozás érdekében. A bíró a Power esetében a Facebooknak adott igazat, de a hiQ ezzel az üggyel ellentétben csak nyilvános adatokkal dolgozott. A bíró döntése alapján a cég nem csak a hozzáférési jogát tarthatja meg, hanem a közösségi oldalnak 24 órán belül el kell távolítania minden olyan technológiát, amely megakadályozza, hogy a hiQ hozzáférhessen az amúgy publikus adatokhoz.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Mint az eset leírásának előzményében is említettük, az ügynek a jelenlegi eseten túlmutató hatása van, és arról a kérdésről szól, hogy a vállalatok milyen szintű ellenőrzést gyakorolhatnak az általuk nyújtott szolgáltatások nyilvánosan elérhető adatai felett. Sok startup foglalkozik ugyanis azzal, hogy a hiQ-hoz hasonló módon "rátelepedik" valamely platformra, feldolgozza annak adatait, és ezáltal nyújt valamilyen új előfizetéses szolgáltatást.

A mostani határozat alapján ezeknek a cégeknek a tevékenysége kikerül a szürke zónából, és legális tevékenységnek számít. A hiQ így érthető módon egy "fontos győzelemként" értékeli az ítéletet azon cégek számára, amelyek nyilvánosan elérhető adatokkal dolgoznak. "A hiQ hisz abban, hogy a nyilvános adatoknak továbbra is nyilvánosnak kell lennie, és az internetes innovációt nem szabadna megzavarni a törvény általi zaklatásnak, vagy az erőteljes nagyvállalatok egy kisebb csoportjának a publikus adatok versenyellenes felhalmozásával." - írja a startup közleménye.

A LinkedIn viszont nem elégedett a döntéssel: "Csalódottak vagyunk a bíróság ítélete miatt. Az ügynek még nincs vége. Folytatni fogjuk a harcot azért, hogy a felhasználóink ellenőrzést gyakorolhassanak azon információk felett, amelyet a LinkedInen tesznek elérhetővé." - mondta Nicole Leverich, a cég szóvivője. Ez a kijelentés viszont meglepő egy olyan nagyvállalattól, amely értékesítőknek és marketingeseknek teszi elérhetővé a LinkedIn profilokat, és azoknak nem csak a publikusan elérhető tartalmát. Mindenesetre a Microsoft biztosan folytatni fogja a harcot azért, hogy a profilokat továbbra is csak a saját szolgáltatásain keresztül értékesíthesse.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról