Szerző: Asztalos Olivér

2017. augusztus 8. 09:41

A Kickstartert meglovagolva dobja piacra gyorsítókártyáját a QNAP

A PCIe foglalatos Mustang-200 gyakorlatilag egy kártya formátumú PC.

HIRDETÉS

A Kickstarteren kampányol Mustang-200-ra keresztel gyorsítókártyájával a QNAP. A házon belüli fejlesztés egy komplett PC-nek tekinthető, hisz a sztenderd PCI Express kártyaformátumon két Intel Core mobilprocesszor, kétszer két SO-DIMM memóriafoglalat, valamint két darab fél terabájtos SSD is helyet kapott. A fejlesztéssel elsősorban vállalati környezetet céloz a QNAP, a cég szerint többek között renderfarmokhoz, sokcsatornás transzkódoláshoz és streaminghez, illetve különféle virtualizált rendszerekhez lehet jó választás a Mustang-200.

A PCI Express x4 csatolós kártyára az Intel Core i5-7267U vagy i7-7567U mobil processzorból kerülhet fel két darab. Mindkét típus két magot és négy végrehajtószálat kínál, a különbséget elsősorban az órajel jelenti, ugyanis míg az i5 3,1/3,5 GHz-en (alap/turbó) üzemel, addig az i7 3,5/4,0 GHz-en ketyeghet terhelés alatt, miközben a TDP 28 wattban tetőzik. A CPU-khoz külön memória tartozik, amelyeket két-két DDR4-es SO-DIMM foglalatba lehet bepattintani, processzoronként 16 gigabájtban tetőzhet a kapacitás. A háttértár szerepét két 512 gigabájt kapacitású Intel 600P NVMe SSD tölti be, az egy-egy meghajtó a memóriához hasonlóan dedikáltan kapcsolódik az egy-egy processzorhoz, közvetlen átjárás nincsen.

A két, gyakorlatilag teljesen különálló rendszer teljesen szabványos, integrált 10GbE hálózati adaptereken keresztül kapcsolódik össze, amelyeket egy ugyancsak a kártyára integrált PCI Express switch fog össze, a csatolóinterfész pedig az ugyancsak szabványos PCIe x4. A QNAP operációs rendszert is kínál majd fejlesztés alatt álló termékéhez, a szoftver a cég korábbi termékeiből már jól ismert QTS-Lite, az adattárolókból ismert verzió "könnyített" verziója. A rendszerrel virtuális gépeket és konténereket egyaránt össze lehet rakni, illetve a fizikai rendszer migrálására is van lehetőség (P2V).

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Core i5-ös Mustang-200 early bird variánsáért 1500 dolláros hozzájárulást kér a QNAP, az i7-es processzorokkal szerelt verzióért pedig 1900 dollárt kell a kalapba dobni. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy QNAP kaliberű, tőkeerős cég miért a Kickstarteren próbál összekalapozni potom 35 000 dollárt. A válasz minden bizonnyal a marketingben rejlik, ily módon ugyanis valószínűleg nagyobb hírverést kelthet a cég, eközben pedig az első néhány darab terméket is értékesítheti.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 19:39

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.