Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 28. 16:01

Csődbe ment az Externet

Csődvédelmet kért az Externet, az egyik legnagyobb hazai "alternatív" vezetékes internetszolgáltató - ez még nem jelenti automatikusan a cég végét, de nagyon nehéz lesz innen talpra állni.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a napokban csődvédelmet kért az Externet távközlési szolgáltató, aminek eleget téve a bíróság fizetési moratóriumot rendelt el - írja a zoom.hu és a HVG. A maximum 90 napos védelem alatt a cég rendezheti a pénzügyi zavarát és amennyiben meg tud egyezni hitelezőivel, folytathatja működését. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor jöhet a felszámolás, amelynek során a megfelelő törvényi és szerződéses feltételek mentén kapják (vagy nem kapják) vissza a pénzüket a kölcsönt nyújtó szereplők.

Az Externet egyébként nem volt feltétlenül sikertelen, a cég 2013-2016 közötti működése adózás utáni profittal zárult minden évben. De ez nem változtatott a tényen, hogy a vállalat hatalmas, mintegy 900 millió forintos adósságot görgetett maga előtt, ezt pedig a néhány tízmilliós nagyságrendű profitból nem tudta érdemben csökkenteni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Externet az egyik első hazai internetszolgáltatóként 1996-ban jött létre, cég papírjainak kereskedése még 2008-ban indult el a Budapesti Értéktőzsdén, de nem bizonyult jó befektetésnek, 2017 januárjára mínusz 8,7 százalékos évesített hozamot hozott össze - gyakorlatilag a papír elvesztett értékének túlnyomó részét. Nem csoda, hogy év elején végül az Nyrt. kivonult a tőzsdéről és Zrt.-vé alakult.

A cégről legutóbb a UPC-s konfliktusa és Vodafone-os együttműködése kapcsán írtunk, utóbbi 2014 végi hír, miszerint a Vodafone és az Externet a kkv-szegmensben dolgozik közös portfólió kialakításán, miután az egyik cégnek vezetékes, a másiknak mobilos ajánlat hiányzott a Telekommal szemben versenyképes csomagokhoz.

Jellemző az Externet problémáira, hogy a cég honlapja szerint 2016 januári az utolsó hír, ebben jelentette be a cég, hogy IPTV és online TV szolgáltatást indít.

Az utóbbi időben pedig a cég a "szolgáltatók szolgáltatójaként" igyekezett újrapozicionálni magát a piacon, olyan szereplőként, amely háttérmegoldásokat kínál más telekommunikációs vállalatok számára, egyedi igényeknek megfelelően.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról