Szerző: Habók Lilla

2017. július 20. 14:07

Érkezik a verziókezelés valamennyi OneDrive fájlhoz

Eddig csak Office dokumentumok verziótörténetét lehetett megtekinteni a OneDrive-ban, még nyáron kiterjeszti a Microsoft lehetőséget minden felhasználónál az összes fájltípushoz, de csak 30 napra visszamenőleg.

Újabb frissítést ad ki a Microsoft a OneDrive-hoz, amely már képes a régóta várt verziótörténet megjelenítésére, nem csak az Office fájlok esetében. A OneDrive honlapján jelezhetik a felhasználók, hogy melyik funkciót szeretnék bevezetni, és a minden fájltípusra vonatkozó verziókezelés már több mint ötezer szavazatot kapott. Az új funkciót a vállalat a saját blogján jelentette be, melyben azt ígéri, hogy a frissítést minden OneDrive.com felhasználó megkapja még ezen a nyáron.

Jelenleg is elérhető a "version history" funkció, de csak az Office fájlok esetében lehet megtekinteni, visszaállítani vagy letölteni a dokumentumok korábbi verzióit. Ez pedig nagy segítség minden olyan esetben, mikor egy fájl megsérült vagy a felhasználó véletlenül szerkesztett benne valamit. "Értjük, hogy mennyire kritikus fontosságú az adat. Azt is értjük, hogy a fenyegetések folyamatosan növekednek, és a termékünknek is fejlődnie kell. Ez egyike azon lépéseknek, amelyet a közeljövőben tapasztalhat azzal kapcsolatban, hogyan szeretnénk segíteni megóvni az adatait." - írja a bejelentés.

Érthető, hogy a OneDrive Personal használói miért szerették volna, hogy minden más típusú fájllal is működjön a megoldás, így nyártól már használható a verziókezelés például PDF, CAD fájlok, fotók és videók esetében egyaránt - a OneDrive for Business verzióban már korábban is elérhető volt a lehetőség, több plusz szolgáltatással együtt. A funkcióval a felhasználók 30 napra visszamenőleg állíthatják vissza a korábbi verziót vagy tölthetik le azt. A verziótörténetet a fájlokon a jobb egérgombra kattintással, majd a "version history" kiválasztásával lehet megnyitni. Ezt követően megjelenik egy új ablak a korábbi módosításokkal, és azokkal az adatokkal, hogy ki és mikor szerkesztette a dokumentumot, illetve mekkora volt a fájl mérete. A verzió kijelölése után kiválasztható, hogy a felhasználó megtekinteni és lementeni vagy pedig visszaállítani szeretné a dokumentumot.

A hozzászólók máris jelezték többek közt azt a problémát, hogy például egy ransomware támadás után nehéz lesz így visszaállítani a fájlok, például a fotók ezreit, ha a Microsoft nem terjeszti ki a funkciót teljes mappákra. A 30 napos megkötés is nagyon szűkösnek tűnik a felhasználók számára, amellyel szemben inkább a backup és szinkronizáló megoldással is megtoldott Google Drive szolgáltatást vagy a Mac TimeMachine-t részesítenék előnyben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egy másik régóta várt és mostanra ígért funkció, a "differential sync" ellenben nem érkezik meg a frissítéssel, amely a fájloknak csak a megváltozott részét szinkronizálná, nem az egészet - ezzel pedig időt és sávszélességet is lehetne spórolni. Ez a megoldás is jelenleg csak az Office fájlokkal működik, de lenne rá igény a többi formátum kapcsán. Ráadásul ezzel a képességgel a OneDrive egyik konkurense, a Dropbox már rendelkezik egy ideje és a cég szintén a vállalati használókat kezdte el megcélozni a legújabb szolgáltatásaival.

A "kiegészítő" szinkronizációs funkciót először 2014-ben igényelték a felhasználók a Microsofttól, és jelenleg is ez a harmadik (a verziótörténet frissítésétől kezdve a második) legjobban várt funkció. Korábban a ZDNet is úgy értesült róla a OndeDrive fejlesztési ütemterve alapján, hogy az idei év második negyedévében megérkezik ez az újítás, de erre hiába vártak a felhasználók. A OneDrive és a SharePoint termékekért felelős igazgató, Omar Shahine megerősítette a kérdésre Twitteren, hogy a korábban közzétett ütemterv "hibás" volt, és jelenleg is dolgoznak a funkción, azonban ennek határidejéről nem közölt új információt.

a címlapról