Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bármilyen fájl küldhető WhatsAppon

Habók Lilla, 2017. július 14. 15:14

Korábban csak PDF-et és más szöveges dokumentumokat lehetett megosztani WhatsAppon keresztül, most viszont egy új frissítéssel már minden küldhető a felületen, köztük például APK fájlok is.

Mostantól bármilyen fájlformátum megosztható WhatsAppon keresztül - figyelt fel rá az Engadget. A fájlmegosztás lehetőségét mindössze tavaly év elején vezette be a Facebook leánycége, de akkor még csak a PDF és más szövegalapú fájlokat lehetett megosztani, köztük .doc, .txt., .csv és .xls dokumentumokat. A legújabb frissítéssel azonban lehetőség nyílik például .jpg, .apk vagy .zip kiterjesztés elküldésére is az üzenetküldő rendszeren keresztül.

A fejlesztők néhány hete tesztelik a megoldást, a WABetaInfo június végén számolt be róla, hogy az iOS felhasználók közül néhányan a videostream funkcióinak javításával együtt a fájlmegosztás lehetőségét is megkapták. A napokban sorban elkezdett megérkezni a szerver oldali frissítés minden Android és iOS felhasználóhoz, a teljes elterjedése még pár napba telhet a már több mint egymilliárd felhasználót számláló közösségben.

Az új frissítés után bármilyen fájl megosztható az üzenetek küldői között, viszont a méret korlátos, az XDA megfigyelése szerint maximum 100 megabájt küldhető Androidon, 128 megabájt iOS-en és csak 64 megabájt a webes kliensen keresztül, de az ezek közötti különbség indoka nem ismert. Néhány hozzászóló Redditen viszont azt aggályosnak tartja, hogy az APK küldési lehetőséggel a malware-ek terjedésének üteme is megnő majd.

Emellett további kisebb újdonságok is megjelentek a felületen, úgy mint a legutóbbi fotók és videók megjelenítése a galériából vagy az elküldött képek lekicsinyítésének megszüntetése. Továbbá ha a felhasználó egyszerre több fotót küld, akkor azt az app összerendezi egy üzenetbe. Ezenkívül a chatüzenetek szövegeit szerkeszteni is lehet, a kifejezések kijelölése után a félkövér, dőlt vagy áthúzott ikonokhoz tartozó funkciókkal.

A WhatsAppnak nem célja, hogy fájlmegosztó platformmá váljon, hanem csak az üzenetküldés mellett a fejlesztők szeretnék megkönnyíteni a dokumentumok megosztását is. Úgy ahogyan például a konkurens Telegram szolgáltatásban, ahol viszont jóval nagyobb, maximum 1,5 gigabájtos fájlokat oszthatnak meg egymás közt a felhasználók. Előfordulhat, hogy a jövőben a WhatsApp is növeli majd az elküldhető fájlok méretét, de egyelőre az újításról sem jelent meg hivatalos közlemény.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.