Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 14. 15:40

Threadripper: két modellel rajtol a csúcs-AMD

Lerántotta a leplet az AMD a konzumer chipek csúcsáról, a Threadripper családról. Az egyelőre két tagot számláló kategória 12 és 16 magos processzorokat hoz, igazán teljesítményigényes feladatokhoz.

Egy időre biztosan az AMD konzumer kínálatának csúcsát fogja képezni a Ryzen Threadripper fantázianevű új processzorcsalád, amelyet most leplezett le a processzorgyártó. Ebbe a kategóriába a nagy magszámú, egyszerre szokatlanul sok programszálat párhuzamosan futtatni képes chipek kerülnek be - erre is utal az elnevezés.

Első körben két Threadripper mutatkozott be, egy 12 illetve egy 16 magos processzor formájában, ezek a Threadripper 1920X illetve Threadripper 1950X névre hallgatnak. A két processzor között nem csak a magszám, hanem az órajelek is különböznek, a 12 magos, kisebb verzió valamivel magasabb alapórajelen ketyeg (3,5 GHz vs 3,4 GHz), a turbó frekvencia azonban azonos, 4 GHz. A két modell támogatja az AMD XFR technológiáját, megfelelő hűtés esetén képes órajelét még magasabbra is tornázni.

A Threadripperek alá az AMD egyébként új foglalatot is fejlesztett, ez a Socket TR4 és 4094 érintkezőt tartalmaz. A nagyobb chip hivatalos hőkerete (TDP) egyébként 180 watt, a megfelelő hűtéshez tehát átgondolt megoldásra lesz szükség, akár levegős, akár vizes alapon építünk rendszert. A hivatalos bejelentés ellenére az AMD sok részletet homályban hagyott, így a gyorsítótárak méretét is csak az 1950X esetében ismerjük (512 kilobájt magonként és 32 megabájt L3), és nem ismert a támogatott memóriák átviteli sebessége sem, de az XFR-rel elérhető maximális órajel sem nyilvános.

(forrás: AnandTech)

A Threadripper egészen biztosan hozza viszont az AMD-chipek egyik különlegességét, a rendkívüli kifelé mutató sávszélességet: a lapkák összesen 60 PCI Express 3.0-s csatornát kínálnak a gyorsítók és PCIe-s SSD-k számára, illetve további 4-et foglal be az alaplapi vezérlőhíd. Ez nagyon bőséges, a processzor három GPU-t és három M.2-es SSD-t is kényelmesen meg tud hajtani - különösen az Intellel összehasonlítva jön ki a kontraszt, az i9-esek ugyanis maximum 44 sávot kínálnak csak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Threadripper processzorokat összesen két 8-8 magot (2-2 CCX-et) tartalmazó Zeppelin modul összetokozásával készíti. Ez igaz a 12 és 16 magos kiadásra is, a szilícium mindkét esetben megegyezik, a kisebb modellben viszont 4 magot letilt a gyártó.

Kinek, mikor?

A bolti rajt pontos időpontját az AMD még nem árulta el, az árakat viszont igen: az Egyesült Államokban a Threadripper 1950X nettó ezer dollárért lesz kapható, a kistesó 20 százalékkal olcsóbban, 800 dollárért. Ezzel mélyen az Intel alá vágott a gyártó, a cég konkurens tízmagos i9-7900X chipért kér ezer dollárt, ehhez képest mindkét Threadripper nagyon versenyképes lehet. De az Intel új királyprocesszora, a 2000 dolláros, 18 magos i9-7980XE is kényelmetlen pozícióban találhatja magát, a dupla árat nagyon nehéz lesz az AMD-s kínálat mellett megindokolni.

Az már most biztosra vehető, hogy a két gyártó között ádáz küzdelem bontakozik ki a bimbózó SHED (super high end desktop) szegmensben, ahol a bődületesen nagy nyers teljesítményű de nagyon sokat fogyasztó és drága processzorok versenyeznek. De egyelőre még az sem látszik egyértelműen, hogy a szegmens egyáltalán releváns, az ide tervezett chipek ugyanis leginkább "prosumer" felhasználókat tudnak kiszolgálni, akik professzionális munkára is használják asztali gépüket, de igazi munkaállomásba nem akarnak beruházni. A 20-32 szálat futtatni képes processzorok létjogosultsága ugyanis csak nagyon speciális feladatok alatt igazolt, mint ray tracing vagy videós feldolgozás, azt majd a következő negyedévek fogják megmutatni, hogy van-e elegendő fizetőképes kereslet ezekre a nagyon specializált lapkákra - vagy csak presztízsokokból, a szerveres fejlesztések melléktermékeként kerültek piacra.

a címlapról