Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 14. 09:24

Három ízben jön a játokosokat célzó Radeon RX Vega

Elsőként Budapesten demózza új kártyáit az AMD, a polcokra pedig augusztusban kerülhetnek fel a termékek.

Három kódnévről beszél a lassan közelgő Radeon RX Vega videokártyák kapcsán a VideoCardz.com. Az oldal értesülései szerint három különféle modellel készül az AMD, amelyek között a hűtés, a számítási teljesítmény, illetve a fogyasztás jelentheti az egyes legfőbb különbségeket. A régóta várt termékek a megjelenés előtt három helyszínen is demózza a tervezőcég, rendhagyó módon elsőként épp hazánkba érkeznek az új videokártyák, jövő kedden egy budapesti rendezvényen lehet szemügyre venni az RX Vegát.

A VideoCardz.com szerint a kínálat csúcsát az AMD által tervezett RX Vega XTX kódnevű referencia modell jelenti majd, ez 4096 darab stream processzort és 8 gigabájt HBM2 memóriát vonultat majd fel. A kártya fogyasztási kerete 375 watt lesz, a meglehetősen magas értéket pedig az előd Fury X-hez hasonlóan vízhűtéssel kezeli a cég. Ennél szerényebb lesz az RX Vega XT néven emlegetett modell, amely ugyancsak 4096 feldolgozóegységet kínálhat majd, ám azok órajele várhatóan alacsonyabb lesz, legalábbis a lényegesen szűkebb, 285 wattos fogyasztási keretből erre lehet következtetni. Ez a modell is 8 gigabájt HBM2 memóriával érkezik, a disszipáció elvezetéséről pedig már léghűtés gondoskodik majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A trió legkisebb tagja az RX Vega XL lehet, amelynél már a GPU végrehajtóegységeit is megnyirbálták, 4096 helyett 3584 darab stream processzor lehet aktív a lapkában. A memória kapacitásáról egyelőre nincs információ, de várhatóan erre is 8 gigabájt kerül fel, ugyanis HBM2-ből nincsenek 3 gigabájtos lapkák (ami lehetővé tenné a 12 gigás helyi memóriát), így eggyel lejjebb kapcsolva már csak 4 gigabájt lehetne a kapacitás, amely kevés lenne egy felsőkategóriás kártyához. A modell fogyasztása az RX Vega XT-hez hasonló lehet, 285 watt. E verzió tervezését már a kezdetektől fogva teljesen a partnerekre bízza az AMD, így a hűtés kialakítása is az egyes gyártókon múlik majd, várhatóan kettő vagy három ventilátoros megoldással kerülnek majd piacra a kártyák.

Az AMD és Budapest

A piaci rajt előtt három eseménnyel haknizik az AMD, főszerepben a Radeon RX Vega videokártyákkal. A bemutatók közül egyet Európában, kettőt pedig az USA-ban tart a cég, az előbbi kontinensen rendezett esemény helyszíne pedig némileg rendhagyó módon épp Budapesten lesz jövő kedden. Ezt talán épp a csúcsmodell hűtése ihlette, ugyanis az Akvárium Klubba várja majd az érdeklődőket az AMD, ahol délután 2 és este 7 között lehet megtekinteni a vasakat. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt követően Portlandban a PDXLAN-on, végül pedig a Los Angeles-e SIGGRAPH-on lép színre a várhatóan három modellből álló széria.

Egyébként Budapest és az AMD kapcsolata nem teljesen új keletű, közel 10 évvel ezelőtt fővárosunkról kapta kódnevét az egyik Opteron, ekkor még Forma-1-es helyszínekről nevezte el szerveres CPU-it a vállalat. A mindössze négy tagú széria ugyanakkor nem aratott sikert, köszönhetően a vadiúj K10-es mikroarchitektúra körüli problémáknak. Hogy másodjára mekkora szerencsét hoz Budapest az AMD-nek, az hamarosan kiderül.

a címlapról