Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 10. 14:48

Felszámolás alatt a Jawbone

A hordható elektronika egyik úttörője lehúzta a rolót. Nem bírta a versenyt és a piac sem kecsegtet már robbanással.

Véget ér a Jawbone hosszas agonizálása, felszámolják a céget - tudta meg a TechCrunch. A viselhető eszközök piacának egyik úttörő szereplője hagyja el ezzel a területet, az alapító és néhány munkatársa a jövőben klinikai egészségügyi megoldásokkal fog majd foglalkozni - nem nagy meglepetésre. A Jawbone-alapító és egészen a végső pillanatig CEO Hosain Rahman már egy ideje igyekezett más fókuszt találni a cég számára. Az elképzelés szerint a Jawbone fokozatosan kivonult volna a konzumer piacról, hogy helyette az egészségügyre koncentrálhasson. A fokozatos kivonulás helyett végül a teljes felszámolás lett a cég sorsa, de Rahman terve is valóra vált, talált már befektetőt a hasonló nevű, de teljesen független Jawbone Health Hub új startupja számára.

Senkinek nem megy?

A Jawbone ugyan az egyik neves úttörőnek számított a viselhető eszközök piacán, de a Fitbit felől érkező piaci versennyel nem tudott mit kezdeni, gyorsan relevanciáját vesztette és az elmúlt időszakban csak vegetálni tudott. Egyébként a Fitbit is nagyon szenved a piacon, a tőzsdei cég adataiból pontosan tudjuk, hogy bevétele 40 százalékkal visszaesett, eredménye pedig immár negatívba fordult év elején. Ebből főleg a bevétel esése aggasztó, a piactól mindenki gyors ütemű növekedést várt a következő években, azonban a kereslet nem követte a várakozásokat.

Hol a várva várt következő hullám?

Az okostelefonos forradalom lassan 10 éve dübörög, a (tömeg)informatika következő hulláma azonban csak nem akar megérkezni. Pedig a gyártók és a platformfejlesztők már sok mindennel próbálkoztak: tabletek, okostévék, hordható eszközök, okos otthoni kiegészítők, illetve legutóbb az AR/VR megoldások azonban azt a mainstream keresletet, amivel az okostelefon találkozott, nem találták meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legfrissebb irány az okoshangszóróké, ebben látszik némi lendület, de nagy kérdés, hogy a néhány milliós és a néhány százmilliós negyedévenkénti értékesítés között feszülő szakadékot át tudja-e ugrani. A jövőbe tekintve pedig egyértelműen az okosautók (önvezető autók) tűnnek a legizgalmasabb újdonságnak, igaz, a szériaérett termék még nagyon messze van.

És miért érdekes mindez? Mert nagyban meghatározza azt, hogy a legnagyobb szereplők milyen irányba fejlesztenek és hol igyekeznek innoválni. A megállapodott piacokon ugyanis nagyon nehéz részesedést szerezni egymástól, hatalmas erőfeszítésekkel is csak picit mozdul a mutató - lásd a Microsoft hősies okostelefonos nekirugaszkodását. Azonban a bimbózó területeken "csak" jókor kell jó helyen lenni, okos helyezkedéssel és relatív olcsó stratégiai fejlesztésekkel már azelőtt meg lehet szerezni a domináns pozíciót, mielőtt a front megmerevedne.

a címlapról