Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 3. 16:19

IDC: szépen nőnek a felhős beruházások

Egy év alatt közel 15 százalékkal, 8 milliárd dollárra duzzadt a beruházások összértéke.

Az IDC egyik legújabb kutatásának kivonata szerint egészséges ütemben növekednek a felhős beruházások. A jelentés közli, hogy egy év alatt 14,9 százalékkal 8 milliárd dollárra nőtt a különféle privát és publikus felhős infrastruktúrához leszállított szerverek, tárolók, illetve hálózati eszközök összesített forgalma az első negyedévben. Ezzel a globális IT költések immár 39 százalékát felhős beruházások teszik ki, ami jelentős növekedés az egy évvel ezelőtti 33,9 százalékos mutatóhoz képest.

Az IDC a privát és publikus felhőre vonatkozó eredményeket is közli, amely alapján előbbihez leszállított termékek forgalma 6 százalékkal 3,1 milliárdra, a publikus felhőhöz értékesített megoldások eladásai pedig 21,7 százalékkal, 4,8 milliárd dollárra duzzadtak. Érdekes adat, hogy a privát felhős értékesítéseket az Ethernet switchek húzták, az ezek iránti kereslet 15,5 százalékkal nőtt, amely után a tárolók következnek 10, majd a szerverek szerény 2 százalékkal. A publikus felhők piacán a tárolós megoldások vitték a prímet, a tavalyi első negyedévhez viszonyítva 49,5 százalékot ugrottak az eladások, amit a második helyen a 22,7 százalékkal követ a switch, a sor végén pedig itt is a szerver áll 8,7 százalékkal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel párhuzamosan a tradicionális (nem felhős) infrastruktúrához értékesített termékek forgalma 8 százalékot esett. A legnagyobbat a szerverek eladásai zuhantak, ezekre 9,3 százalékkal csökkent a kereslet, a switchekre pedig 4,4 százalékkal kisebb igény mutatkozott. A trend várhatóan nem áll meg, a szakemberek a felhős megoldások népszerűsödésével a tradicionális megoldások iránti kereslet további csökkenésére számítanak.

Az IDC régiók és országok, illetve gyártók szerint is rangsorolt. A legnagyobb növekedést Kanada mutatta, itt 59,1 százalékot ugrottak az eladások. A második helyet az APAC (Távol-Kelet és Ausztrália, Japán nélkül) régió foglalja el, amit Japán követ 15,3 százalékkal. Az USA 15,1 százalékkal a negyedik, a Közel-Keletet és Afrikát egyesítő régió pedig 13,2 százalékot gyarapodott. Nyugat-Európa csak eztán jön 8,9 százalékkal, amit Latin-Amerika követ 7,8, végül pedig a hazánkat is magában foglaló Kelet-Európa 7,2 százalékkal.

A gyártók rangsorában a Dell vezet 16,2 százalékkal (1,289 milliárd dollár), a második helyen a HPE és a H3C kettőse áll 14 százalékkal (1,118 milliárd), míg a harmadik helyen a Cisco található 8,7 százalékkal (902 millió). A három nagy szereplő mellett nagy szelet jut a nagy felhős szolgáltatókat direktben kiszolgáló ODM gyártóknak, amelyek a piac 24,8 százalékát szolgálták ki az első negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról