Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Eladósorba került az Imagination

Gálffy Csaba, 2017. június 22. 15:31

Egyedül nem megy - döntött az Imagination és immár formálisan is megkezdte a vevők felkutatását. A befektetőknek tetszik az irány, erősödtek a papírok.

hirdetés

Megkezdte a vásárlók keresését az Imagination Technologies - jelentette be a kissé viharvert brit chiptervezető. A rangos cég az elmúlt években halmozta a stratégiai kudarcokat, az Apple szerződésbontásával pedig a vezetés már úgy ítélte meg, hogy nem érdemes egyedül folytatni, más iparági szereplő részeként többet érhet a cég. A formális döntés értelmében az Imagination tanácsadókat kér fel, akik elkezdik felkutatni a potenciális vevőjelölteket és megkezdik az eladásról szóló tárgyalásokat.

Az értékesítés folyamata nem ezzel a lépéssel indul, a cég tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben több informális érdeklődést is kapott, a döntéssel csupán formálissá válik a vevőkeresés folyamata. Erre a cég köteles is, mint tőzsdei vállalat a vezetésnek kötelessége felkutatni az összes potenciális vevőt, összesíteni a beérkező ajánlatokat és azokat a részvényesek elé bocsátani. Az érdeklődőket az Imagination egyelőre nem nevezi néven, de egészen bizonyos, hogy a cég gazdag szabadalomgyűjteménye és továbbra is értékes GPU-s tudása sok szereplőnél otthonra lelhetne.

Darabol, értékesít

Az Imagination egyébként már korábban megkezdte két divíziójának értékesítését, a MIPS CPU-s architektúrákkal foglalkozó részleg és az Ensigma rádiós egységekkel foglalkozó részleg is eladósorba kerül. Ma már mindkét tranzakció előrehaladott állapotban van a cég közlése szerint, hamarosan az ajánlatokról is nyíltabban fog beszélni az Imagination.

A cég azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az Apple-lel való szakítás korántsem végleges, a vállalat vitatja az Apple szerződésbontásának részleteit és várhatóan jogi útra fogja terelni azt. Az Imagination álláspontja szerint ugyanis szinte mindegy, mivel váltja ki az Imagination-féle GPU-kat a cupertinói cég, azok után köteles lesz szabadalmi licencdíjat fizetni az expartnernek. Az Apple jelenleg ettől elzárkózik, így minden bizonnyal perre mennek majd a felek.

Stratégiai ballépések

Az Imagination egyébként leginkább saját magának köszönheti, hogy ebbe a helyzetbe került. A vállalat egyéb, Apple-től független, nem-GPU-s divíziói fokozatosan elsorvadtak és hiába igyekezett például a MIPS felvásárlásával új piacokat szerezni, ezek a próbálkozások kudarcba fulladtak. Pedig a MIPS kimondottan ígéretesnek indult, a Google például a teljes Androidot portolta a MIPS utasításarchitektúrára, a készülékgyártóknak (pár kivételtől eltekintve) nem jött meg az étvágyuk a nem-ARM chipekre, az Intellel együtt a MIPS mobilos kiruccanása is kudarccal végződött.

A bejelentés hírére az Imagination papírjai kicsit magukhoz tértek, az év közben elszenvedett 70 százalékos értékvesztésből visszakapaszkodtak mintegy 17 százalékot.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!